Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çorum’da Organik Tarım Çalıştayı 

- ÇORUM’DA ORGANİK TARIM ÇALIŞTAYI
- GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ E. ELFAZ ERMİŞ:
- “TARIM ÇORUM İÇİN VAZGEÇİLMEZ ÜRETİM VE YATIRIM UNSURU OLUP, İLİN EKONOMİSİNE KATKISI YADSINAMAYACAK KADAR FAZLADIR”
- VALİ SABRİ BAŞKÖY:
- “TARIM ÇORUM İÇİN VAZGEÇİLMEZ ÜRETİM UNSUR”
- BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İYİ TARIM UYGULAMALARI VE ORGANİK TARIM DAİRE BAŞKANI VİLDAN KARAARSLAN:
- “TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIMSAL FAALİYETLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”


ÇORUM (İHA) - Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi kapsamında düzenlenen “Organik Tarım Çalıştayı” Çorum’da başladı.
 
Otel Anitta’da yapılan çalıştaya Çorum Valisi Sabri Başköy, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü E. Elfaz Ermiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ve bakanlık çalışanları katıldı. Çalıştayda bir açılış konuşması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü E.Elfaz Ermiş, Çorum’da tarımsal sanayinin oldukça geliştiğini belirterek, “Un, yem, çeltik fabrikalarının ağırlık oluşturduğu 70’in üzerinde tarımsal sanayi tesisi vardır. Anadolu kaplanları bu ildedir ve yatırımlarının çoğu da burada olmuştur. Tarım Çorum için vazgeçilmez üretim ve yatırım unsuru olup, ilin ekonomisine katkısı yadsımayacak kadar fazladır” dedi.
Son yıllarda kentte tarım sektörüne yapılan yatırımın hız kazandığına dikkat çeken Ermiş, özellikle ilin tavukçuluk sektöründe iyi yerde olduğunu belirtti. Süt sığırcılığında ve süt üretiminde de yatırımların bulunduğunu dile getiren Ermiş, ülkede gelişen tarıma örnek teşkil edecek yatırımları Çorum’da görmenin mümkün olduğunu belirtti.
Çorum’un tarımsal yatırımlar için uygun olduğuna işaret eden Ermiş, “İlde teşviklerin oldukça yoğun olması, Ulaşım ağının çok kolay olması, işgücü maliyetinin düşük olması, temiz toprak, su ve hava imkanlarının organik tarıma avantaj sağlaması, yem fabrikalarının bölgede yoğun olması, tecrübeli iş adamlarının güçlü şirket yapılarıyla Ar-Ge çalışmalarına oldukça uygun olması nedeniyle Çorum tarımının daha fazla gelişebilecek konumda ve durumdadır” ifadelerini kullandı.
Bu gelişmeye katkı sağlaması açısından organik tarımında bölge için önemli olduğunun altını çizen Ermiş, “2008 yılında başlayan çalışmalarla arıcılık ve meyvecilikte projeler yapılmıştır. Organik üretimle çiftçilerimizin gelirlerinin artırılması, tüketicilerimizin de daha sağlıklı ürünlerle buluşmasını sağlayarak her iki tarafında mutlu olacağı işlere katkı sağlamak çalışmalarımıza hız katacaktır” diye konuştu.
Vali Sabri Başköy ise Çorum’daki tanımsal çeşitliliğin Anadolu'nun diğer illerine göre daha fazla olduğunu açıkladı. Çorum’un bir başka avantajının da toplam yüzölçümünün yarısına yakını olan 619 bin 500 hektarlık alanın tarım arazisi olması olduğunu dile getiren Başköy, ilde 50 bin civarında tarımsal işletme bulunduğunu bildirdi.
İşletmelerin çoğunluğunun aile işletmesi olduğunu bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte yapıldığını anlatan Vali Başköy, “Çorum’un tarımsal potansiyeli yüksektir. Buğday, çeltik, soğan, nohut ve ceviz üretimi başlıca ürünler olup, bu ürünlerde Türkiye'de sayılı iller arasındayız. Çorum’un tarımsal üretim değeri 1 milyon 693 bin 578 TL olup Çorum'un GSYİH’deki payı yüzde 18'dir. Tarım Çorum için vazgeçilmez üretim unsurudur” dedi.
Türkiye’de hektar başına bin 500 gram ilaç kullanılırken Çorum’da bu oranın 335 gram ilaç olduğuna vurgu yapar Vali Başköy, küçük işletmeler ve az ilaç kullanımının konvansiyonel üretim için dezavantaj olmakla birlikte organik tarım için bir avantaj olduğunun altını çizdi.
Organik üretimlerin hava, su ve toprağın daha temiz kalmasını sağlayarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesine ve yaşam kalitesinin artmasına neden olduğunu dile getiren Vali Başköy, “Organik tarımda tarladan sofraya kadar olan tüm üretim sürecinin tamamının kimyasallardan uzak, doğal ve çevre ile uyumlu olması gerekmektedir. Kimyasal kullanım ölçütlerine bakıldığında Çorum üreticisinin bu sektörde olması gerektiği görülmektedir. Organik üretimle çiftçilerimizin gelirlerinin artırılması, tüketicilerimizin de daha ağlıklı ürünlerle buluşmasını sağlayarak her iki tarafında mutlu olacağı işlere katkı ağlamak bizleri ziyadesiyle memnun edecek ve çalışmalarımıza hız katacaktır” şeklinde konuştu.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan ise, Türkiye’de organik tarımsal faaliyetlerin her geçen gün arttığını belirtti.
İlk başta 8 ürüne yönelik olarak yapılan organik tarımsal üretimin 225 organik ürün çeşidine ulaştığını açıklayan Karaarslan, “Ülkemizde organik tarım 2011 verilerine göre 42 bin 460 üretici tarafından 614 bin 816 hektar alanda yapılmaktadır. Organik hayvancılıkta gelişmektedir. Ülkemizde 2011 verilerine göre toplam organik ve geçiş sürecinde yer alan 12 bin 162 adet büyükbaş, 33 bin 818 adet küçükbaş, 431 bin 754 adet kanatlı varlığı ve 72 bin 659 adet kovan varlığına ulaşılmıştır” dedi.
Bakanlığın organik tarımı desteklediğini kaydeden Karaarslan, meyve ve sebzeye dekar başına 35 TL, tarla bitkilerine dekar başına 10 TL, organik hayvancılık yapanlara da konvansiyonel hayvancılık desteklerine yüzde 50 ilave destekleme yapılacağını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
05.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çorum Organik Tarım Çalıştayı
Link: Çorum’da Organik Tarım Çalıştayı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız