Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

‘Üretici Kayıt Defteri’ ihracatçıyı zor durumda bırakıyor

İSTANBUL (CİHAN) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Üretici Kayıt Defteri (ÜKD) ile ilgili yaptığı yeni düzenleme ihracatçıyı zor durumda bıraktı. İhracatçı, kayıt defterini temin ederken zaman kaybı yaşamaktan kaygılanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, bir ürünün üretiminden ihracatına kadar geçen zamanın kayıt altına alınmasının zaman kaybına neden olduğunu da vurguladı. Çalı, “İhracatçı, ÜKD’yi nasıl temin ederimle uğraşacağına, rekabet gücünü artırmaya zaman ayırmak istiyor.” dedi. Yeni uygulamanın zirai ilaç kalıntısı gibi iddiaların çözümünde etkili olacağına, bu nedenle ciddi önem verdiklerini belirten UYMSİB Başkanı, “Zamana karşı yarışan ihracatçıların önüne engel olmasından dolayı kaygılıyız.” ifadesini kullandı.

ÜKD olmadığı zaman ürün sağlık sertifikası alamadıklarını ve ihracat yapamadıklarını belirten Çalı, değiştirilen ÜKD zorunluluğu ile ilgili olarak üreticiye uygulamada herhangi bir mecburiyet getirilmediğine dikkat çekti. Çalı, “ÜKD yalnızca yasak savmak için, formaliteyi yerine getirmek için olmamalı. ÜKD, üreticinin sorumluluğunda ve kabullenmesiyle sahip olması gereken bir belge niteliği taşımalıdır.” diye konuştu. Üretici Kayıt Defteri'nin yalnızca ihracat yapılırken değil, yurt içinde de kullanılan bir belge olması gerektiğini vurgulayan Çalı, “Türkiye’de yaklaşık 50 milyon ton yaş meyve sebze üretiminin olduğunu kabul ettiğimizde bu rakamın yalnızca yaklaşık 3 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Geriye kalan 47 milyon tonunu ise yurtiçinde tüketiyoruz. Uygulama yalnızca ihraç edilen ürünler için düşünülerek, yurtiçinde tüketilen ürünlerinde göz ardı edilmemesi gerekir.” diye konuştu.

Üreticilerin tarımsal ürün üretirken kullandıkları zirai ilaç ve diğer kimyasal maddelerin kaydının tutulduğu ÜKD, 27 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yaş meyve sebze ihracatında zorunlu hale getirildi. İhracatçının daha önce yalnızca Rusya Federasyonu’na yaptığı ihracatta bulundurmak zorunda olduğu ÜKD belgesi, yeni düzenleme ile birlikte her ürün ve ülke için yaygınlaştırıldı.

Ekleme Tarihi
05.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: üretici kayıt defteri, yaş sebze meyve, ihracat, gıda, tarım, ziraat
Link: ‘Üretici Kayıt Defteri’ ihracatçıyı zor durumda bırakıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız