Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Damızlık üreticilerinden pozitif ayrımcılık talebi

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, Kayseri'ye pozitif ayrımcılık yapılmasını istediklerini açıkladı.

KAYSERİ - Büyükbaş hayvancılık ile ilgili yatırımlardan memnun olmadıklarını kaydeden Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, bu alanda pastırma ve sucuk şehri olarak anılan Kayseri'ye pozitif ayrımcılık yapılmasını istediklerini söyledi.
 
Günlük 400 ton süt üretiminin gerçekleştiği Kayseri'de 26 binin üzerinde kayıtlı büyükbaş hayvan bulunduğunu kaydeden Çakı, "Bölgede, derneğimiz eliyle her gün yaklaşık 100 ton süt toplanarak işleme alınıyor. Bu şehir nüfusuyla kıyaslandığında yeterli bir oran değil. Günlük süt üretimindeki yetersizliğin en önemli sebebi ise kırsal kesimden kente yaşanan hızlı göç. Hayvancılığa gereken önemin verilmemesi de sektörde büyük bir darboğaz yaratıyor. Çiftçimizi doğduğu yerde doyurmalıyız. Üreticilerin hijyenik ortamda üretim yapabilmeleri için de makineleşme yoluna gitmesi gerekiyor. Bu da hayvan varlığının artırılması ile köy merkezlerine süt tankları ve toplu sağım merkezlerinin kurulması ile mümkün olabilir" diye konuştu.

Dernek olarak 2 yılda ancak 20 soğutma tankı alabilme gücüne sahip olduklarını ifade eden Çakı, "Bu nedenle ilgili kamu kuruluşlarından sağlanan küçük çaplı destekleri en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Devlet Planlama Teşkilatı'nın Kayseri ile ilgili sanayi şehri işaretlemesinden dolayı kırsal kesimdeki vatandaşlarımız büyük oranda zarar görüyor. Bunun düzeltilmesi için de yetkililere dosya hazırlayıp verdik. Çiftçimizi ve köylümüzü doğduğu yerde doyurmamız gerekiyor. Son dönemde büyükbaş havyanlarla ilgili yatırımlardan memnun değiliz. Bu anlamda hayvan yetiştiricilerine devletimizin büyük oranda destek olmasını, pastırma ve sucuk şehri olarak anılan Kayseri'ye ise pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Hayvan yetiştiriciliğinin yanında süt üretiminin de desteklenmesi gerektiğini, bu durumun ithal etin önüne geçeceğine vurgu yapan Çakı, "Sütçüler desteklenmez ise hayvanları dışarıdan ithal etmek durumunda kalabiliriz. Bu açıdan kesinlikle üretim özendirilmeli. Okul sütü projesinin başlamış olması üreticileri oldukça rahatlatmış durumda" dedi. Süt tozu üretimi konusunda da desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Çakı, "Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yıl içerisinde 17 bin ton süt tozu üretimine destek verdi.

Dünyada süt tozu üretimi devletlerin gıda alanındaki stratejik savaşı haline geldi. Türkiye bir dönem bu savaşı kaybetti. Süt tozu üretiminin iyi niyetli şekilde devam etmesi durumunda hayvancılığın da gelişeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Kentteki tüm üyelere ulaşacağız

Ürettikleri sütün Türk Gıda Kodeksi ve AB standartlarına uygun olmasını hedeflediklerini dile getiren Çakı, "Bu yıl bir önceki yıla oranla soğuk zincir hattı projelerinin sayısını artıracağız. Günlük 110 ton sütü köylerde soğutuyoruz. Çünkü sütün besleyici özelliğinin kaybolmaması açısından sağıldığı yerde soğutulması gerekiyor. Kayseri tarımını göz önüne aldığımızda dernek olarak iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz.

Bakanlık ve merkez birliğimizin projesi olan hayvan ırkı ıslah çalışmaları kapsamında 2008 yılında suni tohumlama hizmeti de vermeye başladık. Pilot bölgeler ile başladığımız tohumlama işleminde bugün Kocasinan, Melikgazi, Develi, Hacılar, İncesu, Talas, Sarıoğlan, Akkışla, Yahyalı bölgelerinde hizmet veriyoruz. İlerleyen yıllarda, pilot bölgelerle başlattığımız çalışmaları tüm Kayseri genelindeki üyelerimize ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.




dunya.com

Ekleme Tarihi
05.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: damızlık sığır, süt üretimi, pastırma, sucuk, hayvancılık, gıda, tarım, ziraat
Link: Damızlık üreticilerinden pozitif ayrımcılık talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız