Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kars Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Şarbon Açıklaması

KARS (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Kars’ta 2012 yaz döneminde 12 hastalık mihrakı oluştuğu belirtildi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada; “Bilindiği gibi Şarbon hastalığı salgın tarzında seyreden, hayvancılığımızda ekonomik kayıplara neden olan ve en önemlisi insana bulaşabilen (zoonoz) tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığı yapan şarbon basili bulaştığı eşya, çevre ve meralarda 60-80 yıl kadar canlı kalabilmektedir. İlimiz birçok çayır ve merası da bu hastalık etkeni ile bulaşık durumdadır. Özellikle kurak dönemlerde bulaşık meralarda hastalık çıkışında artış görülmektedir. Nitekim 2012 yılı yaz döneminde Kars genelinde toplam 12 hastalık mihrakı oluşmuştur” denildi.

Hastalık bulaştığı hayvanlarda ani ölümle sonuçlanmasından dolayı tedavi imkanı verilmediği, şarbon hastalığından hayvanları korumanın tek çaresinin mera dönemi çıkışı öncesinden aşı yaptırmak olduğunun kaydedildiği açıklamada; “Bununla birlikte hastalık bulaşma zincirinin kırılması için şarbon hastalığından ölen hayvanların kesilmemesi, otopsi için açılmaması, yanlışlıkla kesilen varsa ve bu hastalıktan öldüğü tespit edilen hayvanların tamamen en az 2 metre derinliğe gömülerek veya yakılarak imha edilmesi gerekir. Bulaştırılan yerler temizlenerek dezenfekte edilmelidir” ifadelerine yer verildi.
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İl Müdürlüğümüzde; bu hastalıktan şüpheli hayvandan alınan kan örneği veya organlardan alınan numuneden çok kısa sürede teşhis konulmaktadır. Yetiştiriciler ani ve şüpheli hayvan ölümlerinde herhangi bir müdahale yapmadan en yakın Veteriner Hekimi bilgilendirmelidirler. Kasapların mezbaha ve kombina dışında kesilen etleri satın almamaları, işyerlerinde bu tür etleri satmamaları ve araç sahiplerinin de belgesiz “veteriner sağlık raporsuz-pasaportsuz” et ve hayvan taşımamaları önem arz etmektedir. Bu tür durumların tespiti halinde ve de kaçak kesimlerde ağır idari para cezaları verilmektedir.

Hastalıkla mücadele kapsamında; İl Müdürlüğümüzce her yıl ilkbahar döneminde şarbon aşılaması kampanyası düzenlenmektedir. Bu kampanya gereği son 5 yıl hastalık görülen bölgelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar aşılanmaktadır. Bu çerçevede 2012 yılında ilimiz genelinde toplam 42 bin 336 baş hayvan aşılanmıştır. Hastalık çıkan mihrak ve çevresinde aşılamalarımız devam etmektedir.

Başta köy muhtarlıklarının ve tüm hayvan sahiplerinin aşılama kampanyalarını takip edip hayvanlarını aşılatmaları, tüketicilerin et satın alırken; izinli satış yerlerinde, mezbaha veya kombinada kesimi yapılmış ve damgalanmış etleri satın almalarına dikkat etmeleri; hastalıkla mücadele açısından önem arz etmektedir.”

Ekleme Tarihi
06.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kars, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şarbon Açıklaması, gıda, tarım, ziraat
Link: Kars Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Şarbon Açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız