Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hayvan Üreticileri Çareyi Kesmek Ya Da Satmakta Buluyor 

Aksaray’da Hayvan Üreticileri Artan Yem Fiyatları Ve Diğer Girdiler Nedeniyle Bakamadıkları Hayvanları Satışa Çıkardı

AKSARAY (İHA) - Nüfusunun yüzde 70’i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan Aksaray’da, artan yem fiyatları hayvan üreticilerini satışa sürükledi. Ciddi oranda yükselen girdi fiyatlarına yetişemeyen üreticiler soluğu hayvan pazarında alırken, samanı dahi alamayan üreticiler hayvanlarını değerinin altında satarak ellerinden çıkartmaya çalışıyor.

Kaba yem fiyatları başta olmak üzere tüm hayvancılık girdilerinin arttığını ifade eden hayvancılar, çareyi pazara gelmekte bulduklarını belirterek, “Eskiden bu hayvanları 2 bin liraya verirdik. Şimdi bin 200’e alan yok. Saman 500-600 olmuş alamadık. Yapacağımız bir şey kalmadı. Kepek 20 lira olmuş. Torbası 600’e geliyor. Arpa pahalı, yem pahalı, mecbur satıyoruz. Kimisi de malları kestiriyor. Artık batma noktasına geldik. Devletin verdiği 6 bin liralık destekle aldığımız hayvan bugün 2 bin 500 lira değer buluyor” dediler.

Bu yıl yaşanan kuraklık ve diğer doğal afetlerden dolayı kaba yemde sıkıntı yaşandığını ve bunun da hayvan üreticilerini vurduğunu belirten Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök, “Hayvancılıkta sorun ve sıkıntılar var. Bu yıl yaşadığımız kuraklık ve diğer afetlerden dolayı bölgemizde ve özellikle Aksaray’da yem konusunda, yani kaba yem konusunda çok büyük sıkıntılar yaşandı. Bu da sap saman olmayışı, beraberinde Aksaray’ın markası olan yonca üretiminin çok olması ve talebin de çok olması ile birlikte fiyatlar aşırı derecede yükseldi.

Bu nedenle hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerimiz büyük kayıplara uğradı. Geçen yıl 200 liraya aldıkları yoncayı bu yıl 600 liraya aldılar. Bundan dolayı da hayvanlardan büyük zarara uğrayacaklarını düşünerek şu an üreteciler ürettikleri hayvanları hayvan pazarlarına getirerek düşük fiyatta satmayı tercih ettiler. Bunun için devletimizin acilen önlem alması gerekir. Kısmen yurtdışından ot, saman ve yem bitkilerinin ithalatı başlattı hükümetimiz ama halen Türkiye’ye intikal etmediğinden dolayı hayvancılıkta büyük krizler oluşmaya başladı.

Eğer böyle giderse daha da büyüyerek kartopu haline dönüşecektir. Bunun için devletimiz büyüktür, devletimizin bir an önce bu konuya el atması ve tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların desteklemeleri tekrar gözden geçirmesini rica ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
06.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: hayvan üreticileri, yem fiyatları, hayvan pazarı, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, gıda, tarım, ziraat
Link: Hayvan Üreticileri Çareyi Kesmek Ya Da Satmakta Buluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız