Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Geçim kaynağı oldu

Bölge halkı varlığını yıllardır bildikleri bu ürünü gelir kapısına çevirdi. Yılda yaklaşık 100 bin ton kilosu 8 - 12 liradan satılıyor....


- Çıldır Gölü’nden avlanan tatlı su ıstakozu, bölge halkının geçim kaynağı oldu.

Ardahan’a yaklaşık 47 kilometre uzaklıktaki Çıldır Gölü’nden balıkçılar tarafından atılan özel ağlarla çıkarılan ıstakozlar, Ardahan’da çok sayıda ailenin geçimini sağlıyor.

Kentte su ürünleri üzerine faaliyet gösteren kooperatiflere üye balıkçılar tarafından avlanan ıstakozlar, göl kenarında boylarına göre ayrılarak, yurt içi ve yurt dışındaki pazarlara sunulmak üzere Isparta’daki firmalara gönderiliyor. Kooperatif üyesi yaklaşık 50 balıkçının avladığı tatlı su ıstakozları, gölden Haziran-Kasım ayları arasında avlanabiliyor.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Latif Tosunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlı su ıstakozunun bölge ekonomisi için çok önemli bir gelir kapısı haline geldiğini söyledi.

Gölde yıllık ortalama 100 ton tatlı su ıstakozu üretildiğini, bunun daha da artırılması gerektiğini vurgulayan Tosunoğlu, gölden çıkarılan ıstakozun kilosunun 8-12 liradan alıcı bulduğunu belirtti.

Kentte tatlı su ıstakozunun 2008 yılından itibaren satışının yapıldığını anlatan Tosunoğlu, ”Kültürümüzde ıstakozun tüketimi yok, ancak bölge ekonomisine çok ciddi bir katkısı var. Istakozun yıllardır varlığını biliyoruz. Ancak kooperatiflerin girişimi sonucu 2008’de alıcı bulmaya başladı. 2008 yılından itibaren Isparta’daki fabrikalara gönderilip işleniyor. Isparta’da işlendikten sonra çeşitli iç ve dış bölgelere ihraç ediliyor” diye konuştu.

Tosunoğlu, tatlı su ıstakozu üretimini bölgede yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti.

-”Kaçak avcılık üretimi düşürüyor”- Tatlı su ıstakozunun geçim kaynakları olduğunu ifade eden balıkçılardan Can Kılıç, yaptıkları işin zor olduğunu ve zaman alan bir uğraş olduğunu söyledi.

Bu yıl gölde ıstakoz üretiminde düşüş yaşandığını anlatan Can, ”Bir dönem günde 200 kilo ıstakoz avlanırken, bu rakam şu an 80 kiloya kadar düştü. Bunun en büyük sebebi, kaçak avcılık ve avlanma sezonu gelmemiş ıstakozun avlanmasıdır. Bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

Yaklaşık 4 yıldır tatlı su ıstakozu avı yaptığını belirten Can, bu işin geçim kaynakları olduğuna dikkati çekerek, ”21 yaşındayım, aileme destek amaçlı elimden geldiği sürece ıstakoz avına çıkıyorum” diye konuştu.





gundem.milliyet.com.tr

Ekleme Tarihi
06.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: tatlı su ıstakozu, çıldır gölü, balıkçılık, su ürünleri
Link: Geçim kaynağı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız