Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Üreticinin emanete verdiği fındık depolara sığmadı -Ordu Ziraat Odası Başkanı Avcı: ''Üreticiler tarafından emanete bırakılan fındık birçok tüccarın deposuna sığmadı, ürünlerin yarısı dışarıda kaldı'' -''Bu durum bize lisanslı depoculuğun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu'' 

ORDU (A.A) - Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, ''Üreticiler tarafından emanete bırakılan fındık birçok tüccarın deposuna sığmadı, ürünlerin yarısı dışarıda kaldı'' dedi.

     Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm uyarılara rağmen fındık üreticisinin hızla pazara fındık indirmeye devam ettiğini söyledi.

     Bazı üreticilerin fındığının parasını tüccardan hemen aldığını, bazı üreticilerin ise fındığını emanete bıraktığını kaydeden Avcı, ''Bu durum bize lisanslı depoculuğun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu'' diye konuştu.
     Ordu'daki fındık tüccarlarının 20 gün içerisinde tonlarca fındık satın alarak depolarını doldurduğunu anlatan Avcı, şöyle devam etti:
     ''Bölgemizde yüksek rakımlı yerlerde fındık hasat dönemi ve kurutma süreci devam ederken sahil ve orta kesimdeki üreticiler tarafından fındık pazara indirilmeye devam ediyor. Yaptığımız tüm uyarılara rağmen üreticilerimiz 4 lira seviyelerinden fındığını satıyor. Ancak fındığını satmayıp tüccara emanet fındık veren üretici sayısı da oldukça fazla. Özellikle evinde ya da ambarında yer sorunu yaşayan üreticilerimiz çareyi emanete fındık bırakarak buluyor. Üreticiler tarafından emanete bırakılan fındık birçok tüccarın deposuna sığmadı, ürünlerin yarısı dışarıda kaldı. Deposuna başka fındık koyamayan tüccar yeni gelen ürünlerini deponun önünde muhafaza etmeye çalışıyor. Emanet fındıklar bir anlamda depolara sığmadı. Fındık depoları doldu taştı.''
     Emanete fındık bırakan üreticinin ilerleyen günlerde istediği zaman ürününün fiyatını kestirebileceğini de hatırlatan Avcı, ''Ancak bu durum çok yanlış. Üreticilerimizin tüccara verdiği her kilo fındık dahi hem ürün fiyatının artmasına engel oluyor hem de fındığını emanete vermeyen üreticinin hakkını gasbediyor. O nedenle emanete fındık bırakan üreticilerimiz bunları bilmeli'' dedi.
    
     -''Lisanslı depoculuğun önemini bir kez daha anladık''-

    
     Tablo karşısında lisanslı depoculuğun önemini bir kez daha anladıklarını dile getiren Avcı, şöyle konuştu:
     ''Yıllardır lisanslı depoculuk konusunda adeta veryansın ediyoruz. Bir an önce hayata geçmesini istediğimizi belirtiyoruz. Ancak yıllardır lisanslı depoculuk konusunda yetkililer harekete geçmeyince bu tür tablolarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Eğer lisanslı depoculuk ilimizde yaygın bir şekilde başlamış olsaydı üretici fındığını emanete bırakmaz, gider lisanslı depolarda ürünlerini bekletirdi. Bu böyle olmayınca üretici çaresiz kalarak değişik yolları deniyor. Lisanslı depoculuk ilimizde ilk defa bu yıl Ünye'de denenecek. Ancak o konuda da yeterli bilgiye hiçbir üretici sahip değil.''
     Avcı, serbest piyasa koşullarında üreticinin hızla fındık pazara indirdiğini ancak üreticinin kendi bindiği dalı kestiğini bilmeleri gerektiğini savundu.
    
alt
alt

Ekleme Tarihi
08.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Üreticinin emanete verdiği fındık depolara sığmadı
Link: Üreticinin emanete verdiği fındık depolara sığmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız