Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çilek Fideleri Toprakla Buluşuyor

(AA) Hüseyin Haskan - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, çilek fideleri toprakla buluşuyor.


Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, çilek fideleri toprakla buluşuyor. Çeşitli hastalıklara karşı ilaçlı suda dezenfekte edilen fidelerin dikimine başlandı.

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve üretici Durhasan Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çilek ekim sezonun başladığını, 2. yılını dolduran fidelerin söküldükten sonra tarlaların yeni ekime hazırlandığını söyledi.

Geçmişte ekimi yapılan frigo fidelerin ilk hasadının Nisan ayı sonunda gerçekleştirildiğini anımsatan Akarca, "Son yıllarda ekimi yapılan fresh fidelerde ise ilk hasat Kasım ayı sonunda başlıyor. Böylelikle hem hasat erken başlıyor, hem de Haziran'da sona erecek hasada kadar daha fazla ürün elde ediliyor. Bu yıl yaklaşık 10 bin dönüm alanda ikinci yılını dolduran fidelerin yerine erken hasat edilen fresh fideler dikilecek" dedi.

Akarca, ürünün yetişme süresinin kısa olması nedeniyle ilaç ve gübreden büyük oranda tasarruf sağlandığını ifade ederek, ayrıca yüksek kalitedeki meyvelerin iriliğini sezon sonuna kadar koruduğunu, bu nedenle de tüccarların yoğun talebiyle karşılaştıklarını belirtti.

1 dönüm çilek tarlasının maliyetinin toprağın işlenmesi, naylonu, fidesi, işçi parası, ilaç ve gübre masrafı dahil 5 bin TL civarında olduğuna işaret eden Akarca, "1 dönüm çilek bahçesinden ortalama 4 ton ürün hasat ediliyor" diye konuştu.

Akarca, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi. Gelecek sezon 20 bin dönüm araziden toplam 80 bin ton çilek hasadı bekliyoruz. Bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesi hedefleniyor."

-İstihdama katkı-

Akarca, geçen yıl bazı fidelerin bozuk çıkması nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını hatırlatarak, bu yıl da aynı sorunun yaşanmaması için çiftçilerin fideleri alırken ziraat mühendislerine kontrol ettirmelerini istedi.

Çiftçilerin, bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması ve organik gübre kullanması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olduğunu ifade eden Akarca, "Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz" dedi.

Silifke'de çilek üretiminin istihdama da ciddi anlamda katkı sağladığına işaret eden Akarca, "Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanarak fidelerin dikiminin yapılması, budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi ve toplanması gibi çalışma süreci Haziran ayına kadar devam ediyor. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde gelir elde ediyor. Çilek toplama sezonunda Silifkelilerin yanı sıra Şanlıurfa ve Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre illerden gelen işçiler de çalışıyor" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
08.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: çilek fidesi, fide ekimi, istihdam, gıda, tarım, ziraat
Link: Çilek Fideleri Toprakla Buluşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız