Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ETİ, Osmaniyelilerden Arjantin tipi yer fıstığı üretmelerini istedi 

ETİ, Osmaniyelilerden Arjantin tipi yer fıstığı üretmelerini istedi
 
OSMANİYE - ETİ Gıda, ürünlerinde kullanmak üzere Osmaniyeli çiftçilerden Arjantin tipi yer fıstığı üretmelerini istedi.

ETİ yetkilileri Arjantin tipi yer fıstığı talebi ile ilgili Osmaniyeli yer fıstığı üreticilerine bilgilendirme toplantısı düzenledi. Valilik Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Vali Celalettin Cerrah, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürü İbrahim Sağlam, Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, ETİ Gıda Satın Alma Müdürü Zihni Eryurt, Satın Alma Grup Müdürü Adem Doğar ve çok sayıda yer fıstığı üreticisi katıldı.

Toplantının başında konuşan Vali Cerrah, ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ürünlerinde kullanmak üzere Arjantin yer fıstığı ithal etme talebinde bulunduğunu fakat bakanlığın söz konusu talebi Osmaniye’de önemli miktarda yer fıstığı üretilmesi sebebiyle reddettiğini hatırlattı. Cerrah, “ETİ’den gelen talep doğrultusunda siz üreticilerimizi, ETİ yöneticileri ile bir araya getirmek istedim.” dedi.

Osmaniye’nin en önemli tarım ürününün yer fıstığı olduğunu, Arjantin tipi yer fıstığı üretimine geçildiğinde ikinci bir yer fıstığı ürününe sahip olunacağını belirten Cerrah, “ETİ bizden ürünlerinde kullanmak üzere Arjantin tipi yer fıstığı istiyor. Bu tip yer fıstığını Osmaniye’de mutlaka yetiştirebileceğimize ben inanıyorum. Osmaniye, sanayicilerin aradığı Arjantin tipi yer fıstığını yetiştirebilecek güce ve toprağa sahiptir. Masrafları firma karşılayacağı ve alım garantisi olacağı için üreticimiz hiçbir sıkıntı yaşamayacak. İnanıyorum ki çiftçimiz önümüzdeki yıllarda bu fıstıktan daha fazla üretecektir. Böylece piyasada Osmaniye’de üretilen yer fıstığı daha tercih edilebilir bir hale getirebileceğiz. Valilik olarak bizlerde bu konuda çiftçilerimizin her zaman yanında olacağız.” diye konuştu.

ETİ Gıda Satın Alma Grup Müdürü Adem Doğar ise yer fıstığını çikolatada kullandıklarını ve yeni ürettikleri yer fıstıklı çikolatanın önemli satış rakamlarına ulaştığını dile gedirdi. Doğar, yıllık tüketimlerinin bin ton seviyesinde olduğunu ancak bunun gelecek yıllarda daha da artacağını söyledi. Arjantin tipi yer fıstığının raf ömrünün daha uzun olması nedeniyle ürünlerinde bu tip fıstığı kullanmayı tercih ettiklerini de belirten Doğar, Vali Cerrah’ın yer fıstığı ile ilgili yaptıkları çalışmaları medyadan takip ettiklerini ve bu konuda Osmaniye ile birlikte çalışmak istediklerini kaydetti.

ETİ Gıda Satın Alma Müdürü Zihni Eryurt ise yaptığı konuşmada, ETİ ve ürünleri hakkında bilgi vererek, çikolata içinde Antep fıstığı, fındık kullanıldığını ve yer fıstığını da çikolatada daha çok kullanılan bir ürün haline getirmek istediklerini ifade etti.

Yer fıstığını farklı ürünlerde de kullanmayı planladıklarını da söyleyen Zihni Eryurt, Osmaniye yer fıstığının daha çok çerez ve yağ üretiminde kullanıldığını, Arjantin tipi yer fıstığının ise raf ömrünün uzunluğu ve diğer bazı özellikleri nedeniyle çikolata içerisinde kullanımının daha uygun olduğunu aktardı. Eryurt, bu nedenle Osmaniye’de bu tip fıstık üretilmesi halinde kendilerinin de ürünlerinde yerli pazardan alınmış yer fıstığını kullanabileceklerini söyledi.

ETİ firmasının ilk etapta Osmaniyelilerden bin ton Arjantin tipi yer fıstığı istediği belirtildi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
08.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: ETİ, Osmaniyelilerden Arjantin tipi yer fıstığı üretmelerini istedi
Link: ETİ, Osmaniyelilerden Arjantin tipi yer fıstığı üretmelerini istedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız