Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Arz-talep dengesizliği sebebiyle, balık gerçek fiyatından satılamıyor

SAMSUN (CİHAN) - Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, arz-talebi dengeleyemedikleri için balıkların gerçek fiyatından satılamadığını söyledi. Son yıllarda denizlerde avlanan balık miktarının düşmesi sebebiyle yeterli balık avlanamadığını ifade eden Özkaya, bu nedenle bankalara kredi borcu olan balıkçıların durumlarının içler acısı olduğunu kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aldığı yeni tedbir ve yasaklarla avlanmaya sezonuna morali bozuk giren 17 bin balıkçı, ağlara bol balık takılması umuduyla avlanmaya devam ediyor. Geçen yıl ki avlanma sezonunda özellikle Hamsi'den yeterli derecede nasiplenemeyen balıkçılar, şuana kadar denizden en çok Palamut, İstavrit ve Barbun çıkardı. Bu yıl ki balık bolluğu ekmeğini denizden çıkaran balıkçıların yüzünü güldürdü. Ancak yine de tedirgin olan balıkçılar, artan kredi borçlarını ödeyebilmek için avladıkları balık miktarının sezon sonuna bu şekilde devam etmesini bekliyor.

Balık sezonunu değerlendiren Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, faizsiz kredilerin 1 yıl ertelenmesinin balıkçı esnafını büyük oranda rahatlatacağını söyledi. Mazot, tekne ve ağ bakımı, tayfa ve kumanya giderlerinin artmasına rağmen balığın 10 yıldır aynı fiyatlardan satışa sunulduğunu ifade eden Özkaya, "Arz talebi dengeleyemediğimiz için balık gerçek fiyatından satılamıyor. Dolayısıyla giderler karşılanamıyor. Yakalanan balık miktarı da düştü. Onun için balıkçının durumu içler acısı. Her sene borcun üzerine borç konularak avlanmaya çıkılıyor. En büyük sıkıntı olan faizsiz kredi borcu meselesi aşılırsa balıkçı esnafı rahat nefes alacak." dedi.

"BALIK POPÜLASYONUNU KORUMALIYIZ"

Denizlerde avlanan tekne sayısının normalin çok üzerinde olduğuna değinen SÜR-KOP Başkanı Özkaya, balıkçı teknelerinin öncelikle büyüklerden başlanarak en az yüzde 40 oranında azaltılması gerektiğini bildirdi. Balıkçıların bu sezon da av kurallarına uyacağına inandığını belirten Özkaya, "Dünya'da insanın dışında hiçbir varlık çoğalmıyor. O nedenle denizlerimizdeki balık kaynağı çok iyi değerlendirmeliyiz. Ortak balık mirasının korunması lazım. Balık stoklarına zarar vermeden, kurallara uyarak avlanmak balıkçının ana görevi. Balıkçılarımız da stoklara zarar vermeyecektir.'' açıklamasında bulundu.

"BALIKÇININ BANKAYA OLAN BORCU KATLANDI"

Balıkçıların sezona başlamaları için son hazırlıklarını yaptıklarını söyleyen Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Davut Kıyak, "Hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Yaz sezonunu tamirle geçirdik. Tekne ve ağların bakım onarımını yaptık. Yine masraf üzerine masraf yaptık. Balıkçı bankalara yine borçlandı. Geçen yıl iyi balık çıkmadığı için bu sefer borçlar katlandı. Bu sezon çok Palamut olacağı görülüyor. Ama gırgırda ne olur bilemiyoruz. Bu yıl millet bol palamut yiyecek." bilgisini verdi.

Gelecek nesillerin de balık yemesi için hem tüketiciler hem de balıkçılar, yasakları destekliyor. Her şeye rağmen kurallara uyacaklarını söyleyen balıkçılar, en önemli sorunların ise Ziraat Bankası'na olan faizsiz kredi ve kabzımal borçları olduğunu söylüyor. Kredilerinin 1 yıl ertelenmesi halinde borçlarının büyük kısmını rahatlıkla kapatabileceklerini vurgulayan balıkçılar, bu konuda Başbakan Erdoğan'dan da yardım istiyor.

Ekleme Tarihi
09.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: balık, fiyat, su ürünleri, gıda, tarım, ziraat
Link: Arz-talep dengesizliği sebebiyle, balık gerçek fiyatından satılamıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız