Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Süne İle Mücadele Ekonomiye 1.2 Milyar Lira Kazandırdı 

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Süneyle Yürüttüğü Savaşı Kazandı
 
ANKARA (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, buğdayda kalite ve verim kaybına yol açan süneye karşı 2012 yılında 10 milyon dekarlık alanda mücadele yürüttü. Bakanlık bu sayede 1 milyon 800 bin ton buğdayı süne zararından kurtararak milli ekonomiye 1.2 milyar lira kazandırdı.
 
 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, buğday üretiminde süne zararlısının yol açtığı yüzde 70’e varan verim ve kalite kaybının önüne geçmek için Bakanlığın, 52 ilde süne ile mücadele çalışması yürüttüğü belirtildi. Bu yıl iklim şartlarının olumsuz etkisiyle geçen yıla oranla artış gösteren süneye karşı çalışma alanını genişlettiği kaydedilen bakanlığın, 40 milyon dekar alanda arazi kontrol ve takip çalışması yaptığı kaydedildi. Açıklamada, "569 ekip ve bin 903 teknik personel, 7 bin 294 köyde süneye karşı kışlak, kıymetlendirme, yumurta parazitlenme ve nimf sürveyleri üzerinde çalıştı.

Sürvey çalışmaları sonucunda 14 milyon dekar alanda mücadele kararı alındı. Mücadele kapsamında 25 ilde 10 milyon dekar alanda süneye karşı ilaçlama yapıldı" denilirken, süneye karşı mücadeleyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Süneye karşı ilaçlamanın yanı sıra biyolojik mücadele yöntemi de kullanıldı. Biyolojik mücadeleye destek amacıyla toplam 5 milyon 400 bin faydalı böcek salındı. Çiftçi eğitimini de program kapsamında değerlendiren Bakanlık, 65 bin çiftçiye süne ile mücadele eğitimi verdi.

Mücadele için 5 milyon lira harcanan alandan 2 milyon 500 bin ton dolayında buğday hasad edildi. Bu miktarın 1 milyon 800 bin tonu süne mücadelesi sonucunda kurtarıldı. Buğdayın taban fiyatı göz önüne alındığında süneye karşı mücadele sayesinde 1.2 milyar lira milli ekonomiye katkı sağlandı."

SÜNE İLE MÜCADELE BUĞDAYDA KALİTEYİ ARTIRDI

Bakanlığın açıklamasında sünenin, buğday taneleri sertleşmeden içeriğinin büyük bir kısmını emerek bitkiye zarar verdiği ifade edilirken, bunun sonucunda buğdayın içi büyük ölçüde boşalarak hafiflediği ve buruşuk bir görünüm kazandığı, buğday tanesi sertleşince ise süne vücudundan salgıladığı sindirim salgısı ile bazı enzimlerle olgunlaşmış taneleri yumuşatıp glutende yumuşamaya neden olduğu bilgisi yeraldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sünenin tarlada başaktaki daneleri emerek yaptığı zarar, buğdayı işleme sırasında özellikle de ekmekçilikte kaliteyi doğrudan etkiliyor. Gluten yapısı bozulduğundan ekmekte istenilen kabarma sağlanamıyor. Bu kapsamda buğdayın kalitesi de belirli sayıdaki veya miktardaki buğdayın içinden tespit edilen emgili (zarar görmüş) danelerin sağlam danelere oranı ile ölçülüyor. Emgi oranı düştükçe buğdayın kalitesi artıyor. Bakanlığın son yıllarda yürüttüğü çalışmalar sonucu 2003 yılında yüzde 1,2 olan emgi oranı, yüzde 0,69’a kadar düşürüldü. Bu sayede buğdaydaki kalite oranı artırıldı."
alt
alt

Ekleme Tarihi
10.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Süne İle Mücadele, ekonomi, kamu çalışmaları, gıda, tarım, ziraat
Link: Süne İle Mücadele Ekonomiye 1.2 Milyar Lira Kazandırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız