Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye Sustu Makarnaya İtalya Sahip Çıktı

Dünyanın en değerli besin maddeleri Anadolu'da yetişiyor

Neden Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar 
Ayçiçeği yağı, Türkiye'nin lokomotif öncü bir yağıdır

MBTG milli ve insani bir görev üstlenmiştir

TİM'e bağlı olarak faaliyet gösteren Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektöründe kurulan ve sekretarya hizmetleri Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen, Ahmet Tiryakioğlu'nun başkanlığını, Şahin Batallı'nın Başkan Vekilliğini yürüttüğü kısa adı MBTG olan Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'nun, çok kısa bir sürede başarıyla hazırlanarak katıldığı 20. Uluslararası Gıda Worldfood İstanbul Fuarı, belirlenen ilk hedeflerine ulaştığını ifade eden GAÜN Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Bayram "Türkiye, dünyanın beslenmesi için, en stratejik gıda ürününü insanlığın beslenmesinin hizmetine sunacaktır. Hedef, dünyadaki her kişinin orta vadede bulguru öğrenmesi ve tüketmeye başlamasıdır."dedi.

MBTG'nun yurt içerisindeki ilk sınavını 20. Uluslararası Gıda Worldfood İstanbul Fuarında verdiğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Bayram "Tanıtım grubunun bu hızlı ve etkili çalışmalarının yakın vadede umut verici geri dönüşler sağlayacağının da ilk sinyalleri, fuar esnasında gözlemlenmiş olması, MBTG'nin doğru yolda yürüdüğünün bir göstergesidir. Önümüzdeki dönemde grubun yurtdışında planladığı uzun soluklu tanıtım çalışmaları da bu projenin sürekliliği için önemlidir. Planlanan çalışmalar Türkiye içinde bir ilk olacaktır. Dünya genelinde bu tür tanıtım çalışmalarının pek çoğu MBTG tarafından incelenmiş, başarılı olan çalışmalar özel olarak analiz edilerek, gerek bu ürünlere ve gerekse ülkemize uygun yeni metotlarla, modifikasyonlarla ve yeniliklerle, tanıtım çalışmalarının geleceği ile ilgili de yol haritaları belirlenmiştir. Belirlenen yol haritasında önemli kilometre taşları ve stratejilerin belirlenmiş olmasından dolayı ölçülebilir ve nitelikli bir çalışma programı uygulamaya konulmuştur."dedi.

Neden Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar

Prof. Dr Mustafa Bayram MBTG'nun dünya genelinde tanıtımını üstlendiği tarımsal ürünlerin Türkiye için olduğu kadar insanlık içinde büyük önem taşıyan ürünler olduğuna dikkat çekerek "Tanıtım projesinin içinde yer alan Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar, toplam hacim ve değerde Türkiye gıda sanayisinin en büyük hacmini, üretimini ve ihracatını oluşturan sektörler olması, aslında bu tanıtım çalışmalarının Türkiye'nin uluslararası arenada ihracattaki geleceğini de etkileyecek potansiyeldedir. Bulgur günümüzün ve geleceğin en önemli stratejik ürünü olarak nitelendirilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için, hamilelerde, yetişkinlerde, çocuklarda, yaşlılarda, bazı tür kanser hastalıklarının engellenmesinde, askeri stoklarda ve savaş stoklarında tutulan bir ürün olması ve bu ürünün anavatanının Türkiye olması, bulgurun dünyaya tanıtılmasını Türkiye için özel bir konuma getirmektedir.

Yakın zamanda, dünyadaki pek çok insanın ilk defa bulgurla tanışacak olmasını ve onu ekmek gibi temel bir ürün olarak öğünlerinde tüketmeye başlamasını hep beraber görmüş olacağız. Türkiye, dünyanın beslenmesi için, en stratejik gıda ürününü insanlığın beslenmesinin hizmetine sunacaktır. Hedef, dünyadaki her kişinin orta vadede bulguru öğrenmesi ve tüketmeye başlamasıdır. Bu aslında bir hayalde değildir, nasıl ki dünya üzerinde her birey bugün makarnayı, pirinçi, ekmeği biliyor ve belli oranda tüketiyorsa, bu sofralarda bulgurun yeri de hazırdır demektir."dedi.

Türkiye sustu makarnaya İtalya sahip çıktı

Makarnanın Orta Asya kökenli bir ürün olduğunu ve Türkiye'nin uzun yıllardır suskunluğundan dolayı İtalya'nın makarnaya sahip çıktığını da dile getiren Prof. Dr Bayram "Yine tanıtım faaliyetleri içinde yer alan makarna ise Türkiye'nin suskunluğu sebebi ile İtalya'ya mal edilmiş bir ürün durumundadır. Hâlbuki Türkiye'nin gerek kalite ve gerekse miktar olarak ürettiği makarna, İtalya ile yarışır durumdadır. Dünya halkları yanlış bir bilgi olarak makarnayı İtalya'nın bir ürünü olarak bilmektedirler. Hâlbuki makarna Asya ülkelerine, yani erişteyi bilen ve tüketen ülkelere ait bir üründür. Bu sebeple de, makarna Türkiye, Uzak doğu gibi ülkenin bir ürünüdür. Sahip çıkılamadığı ve tanıtılamadığı için bu üründe, bu kültürlerden çıkarak, İtalya'ya mal edilmiştir. Ancak, ülkemizin bu tanıtım çalışmaları, makarnayı dünyadaki asıl merkezine yani, Türkiye'ye, Anadolu'ya ve Mezopotamya'ya geri kazandırılmış olacaktır.

Dünyanın en değerli besin maddeleri Anadolu'da yetişiyor

Türkiye'nin MBTG ve diğer tanıtım guruplarıyla Anadolu'nun en değerli ürünlerini insanlığın hizmetine açtığını da sözlerine ekleyen Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mustafa Bayram "Bakliyat sektörü, tanıtım grubu içinde yer alan diğer bir ürün durumundadır. Türkiye'ye özgü çok değerli bakliyat türleri ve ürünleri de bu sayede dünya bakliyat tüketicilerine ve ticaretine kazandırılmış olacaktır. Örneğin, kırmızı mercimeğin en kalitelisinin Türkiye'de yetişmesine rağmen, tanıtılamadığı için bu en değerli ürün dünya piyasalarından çekilmiştir. Türkiye, eskiden dünyanın en büyük kırmızı mercimek üreticisi iken, bugün bu sektörü Kanadalı üreticilere kaptırmıştır. Hâlbuki Kanada da kırmızı mercimeğin nasıl işleneceği dahi bilinmemektedir. Bu liderliği tekrar Türkiye'ye kazandırmak, MBTG'nun en temel hedeflerinden birisidir. Osmancık pirinçi, sarı ve yeşil mercimek, nohutda dünyaya tanıtılacak bakliyat ürünlerinden bazılarıdır.

Ayçiçek yağı, Türkiye'nin lokomotif öncü bir yağıdır

Temel gıda ürünleri içinde yer alan bitkisel yağların başında yer alan ayçiçek yağının yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Bayram "Türkiye'nin lokomotif öncü bir yağıdır. Coğrafi olarak ayçiçek yağı üretimine çok uygun olan Türkiye, bunun yanı sıra çok ciddi bir bitkisel yağ işleme tesislerine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, gerek ayçiçek yağı, gerek soya yağı, gerek kanola yağı ve gerekse diğer bitkisel yağları, özellikli ve kaliteli şekilde işleyebilecek fabrikalara ve teknolojilere sahip olan Türkiye yağ sektörü, lojistik üstünlüğü ve yüksek kapasite kullanım oranıyla dünyadaki önemli ülke olma özelliğini devam ettirmektedir.

Türkiye tatları, dünyadaki ilk 5 lezzetten birisi olarak gösterilmektedir. Bazen insanlar aynı reçeteyi ve yapım metodunu kullanmalarına rağmen, doğru ve özgün malzemeleri bulamadıkları için aynı tatları yaratamamaktadır. İşte Türk mutfağının en önemli tatlarını ortaya koyan bulgur, bakliyat, makarna ve bitkisel yağlar, bu sebeple bu topraklardan aldığı özellikleri, bu lezzetlere çevirmektedir. Bununla birlikte Türkiye'nin sahip olduğu gıda işleme teknolojisi ve bilgisi de bu ürünlerin en son tüketim aşamasına aynı lezzetleri ve özellikleri taşıyacak şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu know-how, bilgi ve teknolojinin ürettiği bu ürünleri, dünya tüketicilerine ulaştırmak için, MBTG yelkenlerini rüzgârla tam doldurarak çıktığı bu yolda önemli limanlara uğrayarak, Türkiye'nin ürünlerini insanların hizmetine sunmayı görev kabul etmiştir.

Unutmayalım ki, bugün bilim ve teknoloji; en doğru, en sağlıklı ve en besleyici ürünleri bulmaya eskisine göre daha çok yönelmiştir. Yüzyıllar boyu Türkiye bu tip sağlıklı ürünleri üretir ve tüketir. Bu ürünlerin dünyada da tüketilmesini sağlayabilmek için bu tip tanıtım faaliyetlerinin önemi çok büyüktür. Fuar esnasında yabancı heyetlere ve konuklara yapılan bulgur, mercimek, Türkiye makarnası ve yağı ile yapılan yemeklere gösterilen ilgi ve standın önünde oluşan kuyruğa bakıldığı zaman, insanların sırf ürünleri tatmaktan daha ziyade, sıra beklerken bu ürünler hakkında aralarında bu ürünlerin sağlığa olan etkilerini tartışmaları da önemli bir göstergedir."dedi.

MBTG milli ve insani bir görev üstlenmiştir

Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan sağlık sorunlarının dengesiz ve bilinçsiz beslenmeyle ilgili olduğunu açıklayan bilim adamlarına destek veren GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram MBTG'nun milli ve insani bir görev üstlendiğini, yapılacak olan tanıtım çalışmalarına devlet eliyle de önemli destekler geldiğini ifade ederek "20. Uluslararası Gıda Worldfood İstanbul Fuarı açılışında Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker'in en uzun süre MBTG tanıtım standında kalması, MBTG Başkanı Sayın Ahmet Tiryakioğlu ve Başkan Vekili Sayın Şahin Batallı'dan çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler alarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini beyan etmesi, daha sonra kendi elleriyle misafirlere ve katılımcılara bulgur ve mercimekten yapılmış yemekleri gururla ve büyük bir onurla ikram etmesi, ülke yönetiminin de bu ürünlerimize ne denli değer verdiklerini göstermektedir.

Öyle ki 2000 yıllardaki fuarlarda da bulgur tadımına özellikle yine Bakanlarımızın özellikle teşrif etmesi ve bu konuyu önemsemeleri, o günden bu güne bu ideallerin değişmediğini göstermektedir. Sanayicisinden ihracatçısına, basın mensubundan gurmesine, devlet adamlarından akademisyenlerine, yöneticisinden elemanlarına kadar herkesin gönül verdiği ve inandığı bu ürünlerimizin geleceğin marka gıdaları olacağı hiç şüphesizdir."dedi




haberler.com

Ekleme Tarihi
11.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: makarna, world food istanbul fuarı, italya, gıda, tarım, ziraat
Link: Türkiye Sustu Makarnaya İtalya Sahip Çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız