Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Osmaniyeli Üretici Eti'ye Fıstık Üretecek

Vali Cerrah: “Masrafları Eti Firması Karşılayacağı ve Alım Garantisi Olacağı İçin Üreticimiz Hiçbir Sıkıntı Yaşamayacak"

OSMANİYE (İHA) - ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ürünlerinde kullanmak üzere Arjantin tipi Yer fıstığı talebi üzerine Osmaniyeli yer fıstığı üreticileri için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.


Toplantıda konuşan Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ürünlerinde kullanmak üzere Bakanlıktan Arjantin Yer fıstığı ithal etme talebinde bulunduğunu fakat Bakanlığın bu talebi Osmaniye’de önemli miktarda yer fıstığı üretilmesi sebebiyle reddettiğini ifade ederek, “ETİ’den gelen talep doğrultusunda siz üreticilerimizi, ETİ yöneticileri ile bir araya getirmek istedim. Size konu hakkında bilgi verecek, taleplerini dile getirecekler ve sizlerin sorularını cevaplayacaklar” dedi.
Sözlerinin devamında, Osmaniye yer fıstığının Osmaniye’nin en önemli tarım ürünü olduğunu vurgulayan Vali Cerrah, “Türkiye’deki yer fıstığının yüzde 45’i Osmaniye’de üretiliyor, yüzde 85’i ise yine Osmaniye’de işleniyor. Osmaniye’de 150’nin üzerinde işletme var. Osmaniye’de daha çok NC7 isimli yer fıstığı üretiliyor. Bu fıstıktan 13 çeşit ürün yapıyoruz ve bu fıstığı çerez olarak tüketiyoruz.

Fakat ETİ firması bizden ürünlerinde kullanmak üzere Arjantin tipi yer fıstığı istiyor. Arjantin tipi yer fıstığı kolay kırılmayan, kabuğu daha çabuk soyulan, rahat kavrulabilen, raf ömrü uzun olan bir yer fıstığı. Bu nedenle ürünlerin içinde kullanılmak üzere tercih edilen bir türdür. Bu tip yer fıstığını Osmaniye’de mutlaka yetiştirebileceğimize ben inanıyorum. Osmaniye, sanayicilerin aradığı Arjantin tipi yer fıstığını yetiştirebilecek güce ve toprağa sahiptir” diye konuştu.

Osmaniye’de, özellikle sanayicinin talep ettiği ikinci bir tür yer fıstığının üretilmeye başlanmasının da önemli olduğunu söyleyen Vali Cerrah, “Masrafları firma karşılayacağı ve alım garantisi olacağı için üreticimiz hiçbir sıkıntı yaşamayacak. İnanıyorum ki, çiftçimiz önümüzdeki yıllarda bu fıstıktan daha fazla üretecektir. Raf ömrü uzun olan bu yer fıstığı türünden yeni ürünler üretilecektir. Böylece piyasada Osmaniye’de üretilen yer fıstığı daha tercih edilebilir bir hale getirebileceğiz” dedi. Osmaniyelinin de ürününe sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Cerrah, şöyle devam etti: “Biz kendi ürünümüze sahip çıkarsak, kendi ürünümüzü her ortamda kullanırsak, kendi ürünümüzü hediye olarak götürürsek, eminim ki birkaç yıl sonra bu işten para kazanan çiftçimiz daha fazla kazanacaktır. Osmaniye ekonomisi daha da büyüyecek ve işsizlik daha da azalacaktır.”

ETİ Gıda Satın Alma Grup Müdürü Adem Doğar ise yer fıstığını çikolatada kullandıklarını ve yeni ürettikleri yer fıstıklı çikolatanın önemli satış rakamlarına ulaştığını söyleyerek, yıllık tüketimlerinin bin Ton seviyesinde olduğunu fakat bunun gelecek yıllarda daha da artacağını söyledi. Arjantin tipi yer fıstığının raf ömrünün daha uzun olması nedeniyle ürünlerinde bu tip fıstığı kullanmayı tercih ettiklerini de belirten Doğar, Vali Cerrah’ın yer fıstığı ile ilgili yaptıkları çalışmaları medyadan takip ettiklerini ve bu konuda Osmaniye ile birlikte çalışmak istediklerini kaydetti.

ETİ Gıda Satın Alma Müdürü Zihni Eryurt ise yaptığı konuşmada ETİ ve ürünleri hakkında bilgi vererek, çikolata içinde Antepfıstığı, fındık kullanıldığını ve yer fıstığını da çikolatada daha çok kullanılan bir ürün haline getirmek istediklerini ifade etti. Yer fıstığını farklı ürünlerde de kullanmayı planladıklarını söyleyen Zihni Eryurt, Osmaniye yer fıstığının daha çok çerez ve yağ üretiminde kullanıldığını, Arjantin tipi fıstığının ise raf ömrünün uzunluğu ve diğer bazı özellikleri nedeniyle çikolata içerisinde kullanımının daha uygun olduğunu, bu nedenle Osmaniye’de bu tip fıstık üretilirse, ürettikleri ürünlerde yerli pazardan alınmış yer fıstığını kullanabileceklerini söyledi.

Toplantının sonunda ETİ yetkilileri üreticilerin sorularını cevapladılar.

Ekleme Tarihi
11.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: eti, osmaniye, fıstık üretimi, arjantin tipi yer fıstığı, gıda, tarım, ziraat
Link: Osmaniyeli Üretici Eti'ye Fıstık Üretecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız