Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Didimli Kadın Girişimciden Örnek Üretim 

Akyeniköy Beldesinde Açılan Tesiste Üretilen Yaprak Mantarı İlçe Protokolübe Basına Tanıtıldı

AYDIN (İHA) - Didim’e bağlı Akyeniköy Beldesinde Ayşe Karapınar adlı girişimci tarafından kurulan işletmede üretilen Yaprak (İstiridye) Mantarı yetiştiriciliği İlçe Protokolüne ve basın mensuplarına tanıtıldı.


Didim’e bağlı Akyeniköy Beldesi Dalyan Mevkiinde Ayşe Karapınar adlı girişimci tarafından kurulan işletmede üretilen Yaprak (İstiridye) Mantarı yetiştiriciliği İlçe Protokolüne ve basın mensuplarına tanıtıldı. Tanıtıma Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve eşi, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didm Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsmail Efe, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, İşletmeye Danışmanlık hizmeti veren Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç Dr. Kutret Gezer ve Öğretim Görevlisi (Asistan) Oğuzhan Kaygusuz ve Uğur Soylu ile işletme çalışanları katıldı.

İşletmenin tanıtımı öncesinde konuşan İşletme sahibi Ayşe Karapınar fikrini açıkladığında Kaymakam Ersin Emiroğlu, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci ile Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğünün de kendisini desteklediği belirterek “Burada bir işi başarmış olmanın heyecanı içindeyim. Fikrimi destekleyerek fiile dönüştürmemi sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Umarım bölgemiz için hayırlı olur, hem bölgemiz hem de ülkemiz için alternatif bir kazanç sağlarsak ne mutlu” dedi.
Karapınar’ın girişiminin bölgenin Tarımsal çeşitliliğine katkı sunduğunu aktaran Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci ise Karapınar’a girişiminden dolayı plaket sundu.

Konu hakkında konuşan Kaymakam Ersin Emiroğlu ise “Bu üretimin ülkemizde de gündeme gelmesi gerek. Her işi ilimle, fenle, bilimle yapmanın teoriden pratiğe geçen halini bugün görüyoruz. Tarımda klasik ürünlerden çok bu tür dar alanda maliyeti ve zahmeti düşük ürünlere yönelmemiz gerek.” dedi.
Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir ise Didim’de tarımın çeşitlenmesinin sevindirici olduğunu belirterek, yeni işletmenin beldeye ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından İstiridye Mantar ve Tesis hakkında bilgi veren ve tesisin Danışmanlık hizmetini Yürüten Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Kutret Gezer ise 3 gün süren kurs ile temel bilgilendirme ve uygulamanın ardından Ayşe Karapınar’ın yatırımı ile kurulan tesisin 450 metrekare kapalı alan raflı sistemde kurulduğunu belirtti. Tesisin duvarlarının ısı yalıtımını sağlamak amacıyla poliüreten malzeme ile kaplandığını belirten Gezer bu şekilde elektrik tasarrufu sağlandığını söyledi.

“ŞEKER HASTALIĞINA FAYDALI”

Yaprak istiridye mantarın ilk ürünü 30. günde olmak üzere yılda 6 kez ürün verdiğini belirtti.

Yaprak İstiridye Mantarın et ve süt ürünlerinden 2 kat fazla protein değeri olduğunu ve bunun yanı sıra kalorisinin düşük olduğunu belirten Gezer “Diğer şapkalı mantar türlerine göre yaprak mantarda ilaç kalıntısı olmaz. Benimde tüketim tercihim Yaprak Mantardan yana oluyor. İnsana en yakın canlı gurubu mantardır. Canlı insana ne kadar yakınsa faydası da o kadar fazladır. Yaprak Mantar’ın şeker, kolestrol, Sarkoma gibi hastalıklara da faydası var. Doğrudan yemek olarak yenilebileceği gibi kurutularak çorba şeklinde, turşu olarak ta tüketilebilir. Ayrıca yatırımın afet riski yok.

Tesisinizin donanımına göre verim alırsınız. Bu tesis şu anda Türkiye’de bir örnek..” Diyerek pazarlama konusunda ise sıkıntı olmayacağını aktardı. Konuşmaların ardından ürün veren 120 metrekarelik tesis ve hazırlık aşamasında olan tesisler gezildi. Üretim Torbalarında pamuk artığının kullanılması ise yine Türkiye’de bir ilk olarak açıklanırken işletmenin yaklaşık 80 bin TL’ya mal olduğu öğrenildi. Gezinin ardından katılımcılara ızgara mantar tattırıldı.

Ekleme Tarihi
11.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: kadın girişimci, üretim, istiridye mantarı, yaprak mantarı, gıda, tarım, ziraat
Link: Didimli Kadın Girişimciden Örnek Üretim




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız