Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftlik balığı hem ihracatta hem sofralarda yükselişe geçti


Türkiye'nin 703 bin tonluk toplam balık üretimi içinde yüzde 26,8'lik paya ulaşan çiftlik balıkçılığı, üretimde hız kazandı.


 



İSTANBUL - Geçtiğimiz hafta balıkçıların protestolarla açtığı yeni av sezonu 24 metrelik derinlik yasağı ile birlikte çiftlik balığı-deniz balığı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Denizlerdeki balık sayısında son dönemlerde önemli bir azalma söz konusu. Türkiye denizlerinden her yıl ortalama 450 bin tonun üzerinde balık avlanıyor. Üretilen çiftlik balığı rakamı ise geçtiğimiz yıl 188 bin 790 tona ulaştı. Oranlamalara bakıldığında çiftlik balığının toplam üretim içindeki payı her yıl artarken, deniz balığı üretimi ise 2007 yılından bu yana 500 bin tonun üzerine çıkamadı.

İhracatta da önemli bir atağa geçen çiftlik balığı, iç pazarda ise fast food tarzı balık restoranları ve dondurulmuş gıda tüketimindeki artış ile birlikte önemli oranda talep görmeye başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam balık üretimi 703 bin 545 tona ulaştı. Bu rakam 2002 yılında ise 627 bin 847 tondu. Deniz balığı sayısında son dönemde yaşanan azalma çiftlik balıkçılığının da bir nebze önünü açtı. 10 yıl önce 61 bin 165 ton ile toplam balık üretiminin yüzde 10'unu oluşturan çiftlik balıkları bugün toplam üretimin yüzde 26,8'ini oluşturuyor. Sektörde değişmeye başlayan bu dengeler ise çiftlik balıkçılığının daha çok desteklendiğine dair tartışmaları da beraberinde getirdi.

Çiftlik balığı kaçınılmaz bir durum

Sektörün önde gelen üretici, ihracatçılarından Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, çiftlik balığı üretim ve tüketiminin günümüz şartlarında kaçınılmaz bir durum olduğuna işaret etti. Özellikle artan talep ve doğal balık sayısındaki hızlı düşüşün bir açık doğurduğunu kaydeden Kılıç, çıkan tartışmalar ile ilgili olarak “ Burada kilit noka çiftlik balığının doğru şekilde yemlenmesi. Çiftlik balığı doğru yemleme yapılıyorsa en az doğal balık kadar besleyici bir unsurdur” değerlendirmesini yaptı. Bütün dünya geneline baktığımızda avcılık yasağı gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere pek çok ülkede uygulanıyor. Bakanlığın uygulamaya soktuğu derinlik yasağını doğru ve yerinde bir karar olarak görüyorum. Günümüzde doğal balık sayısının azaldığını görüyoruz. Balık tüketimi de arttığına göre doğal stoklar da düşüyor. Çiftlik balığı kaçınılmaz bir durumdur.

Sektör Baltık ülkelerinin kapılarını zorluyor

Çiftlik balığının bir başka yönü ise hayvansal ürünler içinde ihraç edilen tek ürün olması. 2002 yılında 50 milyon dolar olan su ürünleri ihracatı 2012 yılında 500 milyon dolara dayandı. AB ülkeleri bu alanda da en büyük pazar. Çipura ve levrek ise en çok ihraç edilen türler. Son dönemlerde Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun çalışmalarının da etkisi ile ihracatta ABD'den Uzakdoğu'ya farklı açılımlar söz konusu. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Başkanı Sinan Kızıltan önemli bir atılım içinde olduklarına işaret etti. Özellikle Avrupa'ya önemli miktarda ihracat yapıldığını kaydeden Kızıltan, yeni hedeflerinin ise Baltık ülkeleri olduğunu belirtti. Açıklamalarında çiftlik balığı ile deniz balığının birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu ileten Kızıltan, “Balıklar, denizden istenen boyda çıkmadığında balık unu fabrikalarına gidiyor balık unu ve balık yağı olarak kullanılıyor ve ekonomiye kazandırılıyor. Çiftlik balıkçılığı konusunda Türkiye yeni yeni üretimi artırıyor. Avrupa'da iyi durumda olmamıza rağmen dünyadaki belli başlı üreticilerin gerisindeyiz. Halkımızın ucuz balık yemesi için çiftliklerde nasıl tavuk üretiliyor nasıl et üretiliyorsa, balığın da bu şekilde üretilmesi gerekir” diye konuştu.

 
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 

Ekleme Tarihi
12.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çiftlik balığı hem ihracatta hem sofralarda yükselişe geçti
Link: Çiftlik balığı hem ihracatta hem sofralarda yükselişe geçti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız