Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu

KÜTAHYA (İHA) - Gediz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere sertifikalı Macar fiği tohumu dağıtıldı.


Gediz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Cihan Ulusoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Bütçe kaynaklı olarak ilçeye bağlı Fırdan, Gümele, Yeşilçay, Kayaköy, Yunuslar ve Yenikent beldeleri ile Dörtdeğirmen, Çomaklar, Uğurluca, Aşıkpaşa, Karaağaç, Polatköy, Alikahya, İbrahimkahya, Yukarısusuz, Aksaklar, Karabacaklar, Saruhanlar, Gölcük, Göynükören, Kıranköy ve Yeşilova köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 32 çiftçiye bin 650 kilogram sertifikalı Macar fiği tohumu dağıttıklarını söyledi.

Yem ve saman fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde hayvancılıkla uğraşan çiftçilere alternatif çözümler üretmeye çalıştıklarını belirten İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Cihan Ulusoy, Müdürlük Ziraat Mühendisleri Ali Osman Gültekin, Canan Karacaoğlu, Elif Genel, Cuma Cepik, Çayhan Şentürk ve Turgut Ahmet Vural tarafından dağıtılan sertifikalı Macar fiğini bölgede yaygınlaştırarak önemli bir boşluğu dolduracaklarını ifade etti.

Müdür Ulusoy, "Macar fiği hayvancılık açısından önemli bir yem bitkisidir. Yem fiyatları ve saman fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde önemli bir yem kaynağıdır. Macar fiği yerli fiğe nazaran soğuğa daha dayanıklı ve daha verimlidir. Bundan dolayı da bölgemiz şartlarında dahi kışlık olarak yetiştirilebilme olanağı vardır. Kurağa dayanıklı olduğundan kıraç şartlarda da yetiştirilebilir. Diğer bir avantajı da ağır-killi topraklara dahi uyum sağlayabilmesidir. Macar fiği ot verimi ve besleme değeri yüksek bir bitkidir. Sulanabilen alanlarda dekara 700-900 kilogram kuru ot vermektedir.

Yeşil ve kuru ot olarak yedirilebileceği gibi daneleri kırma yapılarak da verilebilir. Hem otu hem daneleri oldukça besleyicidir. Yeşil oyunda yüzde 23,9 ham protein bulunur. Tarlalarda ekim nöbeti sistemleri içerisinde kullanıldığı zaman; toprak verimliliğini artırır, suyu ekonomik kullanır ve tarlayı yormaz. Bu nedenle nadas alanlarında başarı ile kullanılabilir" dedi.

Ekleme Tarihi
15.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: 32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu, gıda, tarım, ziraat
Link: 32 Çiftçiye Sertifikalı Macar Fiği Tohumu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız