Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 “Devlet Destek Verirse Türkiye Şarapta Söz Sahibi Olur”

TEKİRDAĞ (İHA) -
 Türkiye’nin en çok şarap satışı gerçekleştiren iki üreticisinden biri olan Sevilen Şarapları’nın sahibi Coşkun Güner, devlet destek verirse, dünyanın en güzel ve kaliteli şaraplarının Türkiye’den çıkacağını ifade etti.  

Şarköy ilçesine bağlı Mürefte beldesinde bulunan tesislerinde açıklamada bulunan Sevilen Şarapları’nın sahibi Coşkun Güner, ailenin ikinci kuşağı olduğunu, ilkokul çağından bu yana 65 yıldır bu sektörde olduğunu ifade ederek “Bizim 8,5 milyon litre kapasitemiz var, 10 milyon kilonun üzerinde üzüm alıyoruz. Elimizdeki şarabın yüzde 20-30’unu hep devrederiz. Elimizdeki şarabın hepsi sofra şarabı değil, mahzen şaraplarımız var, mecburuz tutmaya. Geçen sene, Kavaklıdere’den sonra volüm olarak en çok şarap satan işletme idik.” ifadesinde bulundu.

Şarköy ve Mürefte bölgesinin Türkiye’nin en çok şaraplık üzüm üretilen bölgesi olduğunu söyleyen Güner, “Geçmişte şarapları yapanlar daha çok Rumlardı. Onlar bu işi daha ciddi ve bilinçli bir şekilde yapıyorlardı. Zaman içinde, bu bölgeden Rumlar ayrıldıktan sonra, bu işe bölgedeki Türkler devam ettirdi. Fiyat politikası, halkın şaraptan uzaklaşması, buradaki üzüm fiyatları geriledi, gerileyince bağlar söküldü, şarap kaliteleri düştü. Kaliteli şarap yapmak için iyi üzüm lazım. Müstahsil kendi bağına bakmazsa tabi iyi şarap da olmaz. Ondan dolayı bu bölge bir çöküşe girdi.” dedi.

Daha kaliteli şarap üretiminin yapılması için devlete iş düştüğünü, ÖTV miktarlarının da aşağı çekilmesini isteyen Güner “Tarım ürünü olarak üretilip de yan sanayi olarak şişelenen bir ürün, çok güzel şaraplar yaparak ihracatını artırabiliriz. Bağdan başlayan bir destekle, ucuz mazot verilerek, tüm tarım kesimine motorin desteği yapmak lazım.

Kullandığı ekipmanlarda vergileri almaması lazım. Dünyada, tarım ülkesi konumunda olanlara devlet her türlü desteği veriyor. Mürefte bölgesi, eğer bu konuda devlet desteği görürse çok iyi şaraplar yapılır. Sadece bağcı, şarap üreticisi değil, devletin de hedef koyarak müşterek çalışması gerekir.” dedi.

Ekleme Tarihi
16.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Devlet Destek Verirse Türkiye Şarapta Söz Sahibi Olur, gıda, tarım, ziraat
Link: Devlet Destek Verirse Türkiye Şarapta Söz Sahibi Olur




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız