Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sakarya Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin,
Amerikan Beyaz Kelebeği’nin Zararlarını Ve Mücadele Yöntemlerini Anlattı

İl Müdürü Keskin: “Zirai Mücadele İlaçlarını Yetkili Kişilerden Reçete İle Alın”

SAKARYA (İHA) - Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği’nin zararlarından ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi. Keskin, zirai mücadele ilaçlarının yetkili kişilerin yazdığı reçete ile alınması gerektiğini, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğinin altını çizdi.


Amerikan Beyaz Kelebeği’nin esas renginin beyaz, sırt ve karın kısmının kül rengine çalan boz bir rengi olduğunu belirten Keskin, “Tırtılları ise ilk gelişme dönemlerinde donuk tereyağı sarısı olup üzerinde beneklerden başka şekiller görülmez. Tırtılların gelişmesinin ileri safhalarında bu beneklerden birçok kısa ve renksiz kıllar meydana gelir. Tırtılların başı siyah, göğüs ayakları koyu boz renkli, karın ayakları ise donuk sarıdır” dedi.

Kışı muhtelif yerlerde pupa halinde geçiren Amerikan Beyaz Kelebeği’nin çıkışının Mayısın ilk haftası ile 3. haftası arasında olduğunu kaydeden Keskin, “İkinci döl kelebek çıkışı Temmuz ayının 3. haftasına rastlar. Kelebeklerin yaşam süreleri 4-15 gündür. Yumurtalarını yapraklara yapışkan bir madde ile bırakırlar. En şiddetli rüzgarlarda yumurtaları tahrip olmaz. Yılda 2-3 döl verirler. Yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar Fazla zarar gören yapraklarda sadece yaprak ana damarı kalır. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de yiyerek mahsulün azalmasına veya tamamen yok olmasına sebep olurlar” diye konuştu.

Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele kapsamında kültürel önlemleri şöyle açıkladı: “Yumurta paketleri toplanıp imha edilmeli. Ağ içerisindeki tırtıl kümeleri kesilip yakılmalı. Ağaç gövdelerine bağlanan kuşaklarda toplanan tırtıllar imha edilmelidir.”
Keskin, ilaçlı mücadele kapsamında ise “İlaçlı mücadele Haziran ve Ağustos aylarında (Şayet 3. döl larva çıkarsa Eylül ayında) tırtılların yaprak içlerinden çıkıp ağlarını örmeye başladıkları zaman daha ziyade tırtılların 2. ve 3. gelişme döneminde olduğu bir devrede yumurtaların açıldığı bir dönemde yapılmalıdır. Her döle karşı bir ilaçlama yapılmalıdır” diyerek, zirai mücadele ilaçlarının yetkili kişilerin yazdığı reçete ile alınması gerektiğini, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğini anlattı.

Ekleme Tarihi
18.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Amerikan Beyaz Kelebeği, ilaç, mücadele, zirai ilaç, gıda, tarım, ziraat
Link: Amerikan Beyaz Kelebeği’nin Zararlarını Ve Mücadele Yöntemleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız