Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ders Zili Çaldı Ancak, Öğrenci Irgatlar Pamuk Toplamaya Devam Ediyor

ŞANLIURFA (İHA) - 2012-2013 eğitim-öğretim yılına bugün başlanırken, Şanlıurfa'da pamuk tarlalarında çalışan çocuklar ise pamuk toplamaya devam ediyor.


Şanlıurfa merkez, Viranşehir, Akçakale ve Harran Ovası'nda binlerce öğrenci, eğitim öğretim yılının bugün başlamasına rağmen pamuk tarlasında ırgatlık yapıyor. Okullarına dönmek için tarım sezonunun bitmesini bekleyen ilköğretim öğrencileri kırtasiye ve okul harçlıklarını çıkarmak için uğraşırken, lise öğrencileri ise dershane parasını karşılayabilmek için sabahın ilk ışıklarından akşamın geç saatlerine kadar tarlalarda sağlıksız koşullarda çalışıyor. Pamuk ve biber tarlasında çalışan öğrenciler, ancak tarım sezonunun bitmesiyle eğitim ve öğretime başlayabilecek.

Aylardır pamuk tarlaları kenarında kurdukları çadırda yaşayan pamuk işçileri, yılın 3-5 ayını tarlalarda geçiriyor. Pamuk topladıkları için okulun ilk gününde ders başı yapamadıklarını belirten öğrenciler, hem ırgatlık hem de aile bütçelerine katkıda bulunmak amacıyla pamuk topluyorlar. Viranşehir ilçesinde pamuk toplayan ilköğretim 8. sınıf öğrencileri, "Bugün okullar açıldı ama maddi durumumuz kötü olduğundan dolayı ırgatlık yapıyoruz. Okula yaklaşık 1 ay sonra başlayacağız. Pamuk hasadı bitikten sonra okula gideceğiz. 1 ay süre içerisinde ise derslerimizden geride kalmış olacağız. Bu kadar işi yapmak bizim için zor oluyor" dediler.

Öğrenci velileri ise, maddi durumlarının kötü olduğunu ve bundan dolayı çocuklarını da çalıştırmak zorunda olduklarını belirterek, "Yaklaşık 5 aydır tarla ve bahçelerde çalışıyoruz ve 1 ay daha ırgatlık yapacağız. Ondan sonra evlerimize gidip dinlenmeye çekileceğiz. Tabi bugün okulların ilk günü olduğundan dolayı çocuklarımızı okula gönderemedik. Pamuk hasadı bittikten sonra çocuklarımızı okula göndereceğiz. Bu süre zarfında çocuklarımız derslerinden geri kalmış olacak ama elimizden bir şey gelmiyor.

Mecbur burada çalışıp kazandıklarımızı çocuklarımızın okul masrafları için harcayacağız. Biz de anne baba olarak çocuklarımızın okumasını istiyoruz ama elimizden gelen budur. Çocuklarımızın okula gitmeme sebebi sadece ve sadece maddi durumdan kaynaklanıyor" diye konuştular.

Ekleme Tarihi
18.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: ders zili, öğrenci ırgat, pamuk toplama, gıda, tarım, ziraat
Link: Öğrenci Irgatlar Pamuk Toplamaya Devam Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız