Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Uluslararası Çeltik Konsorsiyum başkanlığı Türkiye'de -Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu Başkanlığı'na çeltik uzmanı Dr. Necmi Beşer getirildi

EDİRNE (A.A) - Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu (TRRC) Başkanlığı'na çeltik uzmanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer getirildi.

     2007 yılında Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsü'nün (IRRI) öncülüğünde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliği ve çeltik verimini arttırmak amacıyla kurulan Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu'nun yönetim kurulu üyesi Dr. Beşer bu yıl konsorsiyumun dönem başkanlığına getirildi.

     Verim potansiyeli ve tane kalitesi, biotik stres (yanımlı hastalığına dayanıklılık), abiyotik stres (soğuğa karşı dayanıklılık) ve kaynak kullanım etkinliği çalışma gruplarının bilimsel çalışmalar yaptığı Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu'nun 1 yıl dönem başkanlığını Dr. Beşer yürütecek.
     ABD, Rusya, Çin, Güney Kore, Avustralya, Filipinler, Endenozya, Tanzanya, Kolombiya, Japonya İtalya gibi ülkelerdeki araştırmacıların akademik çalışmalar yürüttüğü konsorsiyum başkanlığına seçilen Beşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu'na başkanlık edecek olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
     Dr. Beşer, Rusya'da yapılan Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu 4. toplantısında yönetim kuruluna girdiğini ve bu yıl da başkanlığa getirildiğini ifade eden Beşer, çeltik üretiminde önemli bir yere sahip Türkiye için görevin önemli olduğunu belirtti.
    
     -Türkiye'de çeltik üretimi son yıllarda artış gösteriyor
    
     Türkiye'de çeltiğin ekim alanının her geçen gün arttığını ifade eden Beşer, şunları kaydetti:
     ''Türkiye'de ekiliş alanlarının genişlemesi ve birim alandan alınan verimin artması dolayısıyla Türkiye'de çeltik üretimi son yıllarda artış göstermektedir. Bakanlığın verdiği destekler ve yeni çeşitlerin devreye girmesi nedeniyle çiftçilerin yeni tarım araçları kullanması sebebiyle üretimde artışlar olmaktadır. Türkiye'de üretilen çeltiğin yarısı Edirne bölgesinde üretilmektedir. Verim yönünden de Türkiye'de Edirne ön plandadır.
     Dünya'da çeltik üretimi bakımından üçüncü sırada yer almaktayız. Gerek üretim artışı gerekse verimdeki artıştan dolayı ülkemizin kendi kendine yeterliliği yüzde 40'lardan yüzde 90'lara çıkmıştır. Türkiye'de yeni barajlar yapılmakta. Bu gelişim devam ederse dışarından pirinç ithal etmeyeceğiz. Net olarak ihracatçı ülke konumuna gelmiş olacağız.''
    
 

Ekleme Tarihi
18.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: çeltik,TRRC,-Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu
Link: Uluslararası Çeltik Konsorsiyum başkanlığı Türkiye'de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız