Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Malatya Şeker Fabrikası pancar alımına 5 Ekim'de başlayacak -Bu yıl, fabrikada 190 bin ton şeker pancarı işlenmesi ve 23 bin ton şeker üretilmesi planlanıyor 
 
 

MALATYA (A.A) - Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Yetiş, 5 Ekim'de şeker pancarı alımına başlayacaklarını bildirdi.
 
     Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Ekim'de pancar alımının ardından 10 Ekim'de pancarların işlenmesini planladıklarını belirterek, ''Bu yıl 190 bin ton şeker pancarı işleyeceğiz. Bundan 23 bin ton şeker üretilecek. Ayrıca 8 bin ton melas, 70 bin ton da yaş küspe elde edilecek'' dedi.
     Üretimde 637 işçinin çalışacağını anlatan Yetiş, işleyecekleri şeker pancarının Kahramanmaraş, Sivas, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman'da üretildiğini belirtti.
     Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ) Malatya Şubesi Başkanı Nuri Murat da, sadece Malatya Şeker Fabrikası'ndan, yan sanayiyle birlikte 70 bin insanın ekmek yediğini ifade ederek, ''Geçtiğimiz yıl 30 bin ton şeker ürettik. Hepsini sattık. Şu anda bizim ürettiğimiz şeker piyasada kalmadı, tükendi. 30 bin ton daha olsa onu da satarız'' diye konuştu.
     Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye bağlı Malatya, Elazığ, Elbistan ve Erzincan Şeker Fabrikaları'nın pancar alımı yaptığı bölgelerde şeker üretiminin 130 bin tonla sınırlı olduğunu ifade eden Murat, buralarda şeker pancarı üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
     Aralarında Malatya'nın da bulunduğu 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için 29 Kasım 2011 tarihinde ihale yapıldığını hatırlatan Murat, sendika olarak şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için mücadele verdiklerini hatırlatarak, bu 10 fabrikanın özelleştirilmesinin durdurulması için dava açtıklarını, sürecin devam ettiğini bildirdi.
     Şeker sanayinin Türkiye için önemli olduğunu dile getiren Murat, ''Ülkemizde yaklaşık 10 milyon insan şeker sanayisinden ekmek yiyor. Ülkeye yarattığı katma değer 3 milyar dolar'' dedi. Murat, gelişmiş ülkelerde şeker sanayinin büyük bölümünün devletin elinde olduğunu dile getirdi.
    
     -Tatlandırıcı kullanımı-
    
     Türkiye'de tatlandırıcı tüketiminin yaygınlaştığını belirten Murat, dünyada tatlandırıcıların kullanımının yüzde 2 ile Türkiye'de ise yüzde 10 ile sınırlandırıldığını savundu. Bakanlar Kurulu'nun bu oranı yüzde 50 artırma-eksiltme yetkisi bulunduğunu anımsatan Murat, ''Ama bugüne kadar Bakanlar Kurulu yetkisini hep artırmadan yana kulanmıştır. Bu bölgede niye pancar ektiremiyoruz- Tatlandırıcılar ucuz, pancar şekeri pahalı. Pastaneler tatlandırıcı kullanmaya yöneliyor. Daha çok işin mali boyutuna bakıyorlar'' şeklinde konuştu.
     Malatya'da pastanelerin yüzde 60'ının tatlandırıcı kullandığını ileri süren Murat, ''Bu çok acı bir şey. Halkımız şişmanlıyor. Bunun ana nedeni tatlandırıcılar. Diğer tarafta ise sağlıklı, doğal bir pancar şekeri var'' ifadelerini kullandı.
    

Ekleme Tarihi
18.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Malatya Şeker Fabrikası ,pancar alımı
Link: Malatya Şeker Fabrikası pancar alımına 5 Ekim'de başlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız