Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adilcevazlılar cevizin bütün nimetlerinden faydalanıyor 

Adilcevazlılar cevizin bütün nimetlerinden faydalanıyor

BİTLİS (CİHAN)- İsmini, cevizin farsça söylenişi 'cevaz'dan alan Adilcevaz ilçesi, bu bitkinin bütün nimetlerinden faydalanıyor. Yaprağından sarma, ceviz içinden sofraları süsleyen tatlılar yanında, ceviz reçeli de kahvaltı sofralarında yerini alıyor.


        Ceviz reçeli, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre troid hastalıklarına, kalp ve damar hastalıkları, cinsel rahatsızlıklarda uzman hekimler tarafından tedavi aşamasında kullanılan bitkiler arasında.

        Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, yörede yılda 4 bin ton üretimi bulunan Adilcevaz'da cevizin hem tane olarak piyasada satıldığını hem de reçel olarak sanayide değerlendirildiğini söyledi. Korkmaz, şöyle dedi:

        "Tabi amacımız, ceviz üretimini artırarak çiftçinin gelir elde etmesi. Hem de bununla beraber sanayide değerlendirilerek farklı alanlarda gençlere yeni iş alanlarının oluşturulmasıdır. Yatırımcımız tarafından kurulan bu tesiste ortalama 20-25 ton civarında ceviz reçeli üretimi yapılmaktadır. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programıyla bölgede kurulan orta ölçekteki bu ve buna benzer tesislerin desteklenerek kapasitelerinin artırılması ve ihracat durumlarının artırılması daha fazla ihracat yapmaları hedeflerimiz arasındadır.”şeklinde konuştu.

        Adilcevaz'da bulunan bir ceviz reçeli işletmesinin sahibi Çetin Göl de ceviz reçeli hakkında bilgi verdi: "Ceviz daha olgunlaşmadan, daha yaş iken firik dediğimiz halde iken daldan topluyoruz, bu, cevizin 10 günlük bir süresine takabül ediyor. Daha sonra bekletildikten sonra şerbetleme işlemlerine alıyoruz. Daha sonra bilirkişi nazarında pişirilmesi lazım, bundan sonra ceviz reçelini elde ediyoruz. Saydığım işlemler 30, 35, 40 güne takabül ediyor. Ceviz reçelimiz meydana geliyor. Şimdi ceviz reçeline Avrupa'dan talep var. Katar, Dubai gibi bölgelerde kahvaltı salonlarına, otellerin kahvaltı kültürüne girdik. Ceviz reçeli şimdiye kadar vucüdun almadığı bir besin. Bitki uzmanlarının yapmış olduğu araştırmalarda ceviz reçelinin kalp, damar rahatsızlıklarına, guatıra, triot bezlerine iyi geldiği, hücre yenilediği biliniyor."
CİHAN

Ekleme Tarihi
19.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Adilcevazlılar cevizin bütün nimetlerinden faydalanıyor
Link: Adilcevazlılar cevizin bütün nimetlerinden faydalanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız