Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Saman yoksa 'mısır sapı' var dediler


Kahramanmaraşlı çiftçiler saman fiyatının yükselmesine karşın mısır sapını hayvan yemi olarak değerlendirmeye başladı.
 
 
 



KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraşlı çiftçiler saman fiyatının yükselmesiyle birlikte tarlada atıl vaziyette kalan mısır sapını hayvan yemi olarak değerlendirerek ekonomiye kazandırıyor.

Türkoğlu ilçesine bağlı Özbek köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Ateş, yaptığı açıklamada, hasattan sonra tarlada kalan mısır saplarının ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattığını belirtti. Son günlerde saman fiyatlarının artması üzerine hayvancılıkla uğraşan üreticilerin arayış içerisine girdiğini ifade eden Ateş, kaba hayvan yemi ihtiyacının önemli hale gelmesiyle birlikte mısır sapını değerlendirme düşüncesinin ortaya çıktığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bir çok bölgesinden müşterim var. Benden kaba hayvan yemi alırlar. Genellikle yonca gönderirim. Ancak son zamanlarda saman fiyatlarının artması üzerine bunların sıkıntıya düştüğünü gördüm. Gelen talep üzerine mısır sapından hayvan yemi yapmaya başladım. Denemelerimden olumlu sonuçlar almaya başladım. Şimdi başta Kayseri, Malatya ve Isparta'ya mısır sapı balyası gönderiyorum. Hayvan üreticileri de gayet memnun. Fiyatı da uygun. Ayrıca çiftçilerimiz de para kazanıyor. Bir çok arkadaşım mısır sapını yakmak yerine hayvan yemi yapmaya başladı."

Saman ithalatını önleyebiliriz
 
Türkiye'de mısır üretiminin önemli düzeyde olduğunu ve hasattan sonra mısır sapının yakıldığını belirten Ateş, yaptığı çalışmanın ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Mısır sapının daha önce organize şekilde hayvan yemi olarak yapılmadığını anlatan Ateş, "Bu Avrupa'da yaygın olarak kullanılıyor. Bazı çiftçilerimiz de mısır sapını değerlendiriyordu. Ancak ilk kez makine kullanarak organize bir şekilde bunu ticarete dönüştürdük. Amacım bunun yaygın hale getirilmesi ve atıl durumdaki mısır sapının ekonomiye kazandırılması. Ülkemiz ilk kez saman ithalatına izin verdi. Tarım ülkesi olmamıza rağmen bu düşündürücü bir durum. Dolayısıyla bunun saman ithalatını önleyeceğini düşünüyorum. Çünkü saman ihtiyacı bu yıl hat safhaya ulaştı" şeklinde konuştu.

Özbek köyündeki çiftçinin çalışmasını inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise söz konusu çalışmayı çok önemsediklerini belirtti. Türkiye'nin önemli bir mısır üreticisi ülke olduğunun altını çizen Emiralioğlu, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız bu çalışmayı inceliyor. Bazı numuneler aldık ve laboratuvarda incelemesini yapacağız. Olumlu sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Bilindiği gibi hasattan sonra mısır sapı tarlada kalıyor. Bu da çiftçi açısından ciddi sorun oluşturuyor. Çiftçimiz ya kırıcılarla sapı temizliyor ya da bizim hiç istemediğimiz şekilde anız yakıyor. Bu açıdan baktığımızda mısır balyası önemli hale geliyor."
Hayvancılığın ülkede giderek ilerlediğine dikkati çeken Emiralioğlu, bu gelişmeye paralel olarak kaba hayvan yemi ihtiyacının da ortaya çıktığını belirtti. Bu yıl Türkiye'de saman ihtiyacının ortaya çıktığını ifade eden Emiralioğlu, "Çiftçimiz bir deneme yapıyor. Hayvanların yem ihtiyacının mısır sapından elde ediyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gerekli incelemeyi yapıyoruz. Kaba yem ihtiyacını göz önüne aldığımızda bu denemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mısır sapının ticarete dönüştürülmesi hem hayvancılık açısından hem de tarım açısından çok önemli. Daha önce bu kapsamda bir çalışma yapılmamıştı" diye konuştu.

Mısır sapının bir çok faydasının olacağını anlatan Emiralioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bir kere tarladaki mısır sapı uygun bir şekilde uzaklaştırılacak. Bu çiftçilerimiz için ciddi bir sorundu. Ayrıca anız yakımı önlenecek. Biliyorsunuz her yıl anız yakılmaması için çalışmalar yapıyoruz. Bu açıdan çok önemli. Diğer yönden ülkemizin kaba yem açığı var. Buna da katkı sağlamış olacak."
 
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 
 

Ekleme Tarihi
19.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: saman, mısır sapı, Kahramanmaraş,
Link: Saman yoksa 'mısır sapı' var dediler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız