Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Diyarbakır Karpuzu, marka, karpuz, tarım, ziraat 

DİYARBAKIR KARPUZU BÜYÜDÜ, ULUSLARARASI MARKA OLDU

İSTANBUL (İHA) - Güneydoğu Anadolu’nun önemli kültür ve tarım merkezi Diyarbakır, yıllar boyunca bir “marka” haline gelen “Diyarbakır Karpuzu”nun, eski görkemli günlerine geri dönüşünü, ününe yakışır bir uluslararası festival ile kutluyor.


“Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi” nde elde edilen başarı ile 2 yılda ortalama 13,5 kg büyüyen, tescilli “Diyarbakır Karpuzu”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen ve Kültür Bakanlığı desteğiyle bu yıl ilk kez uluslararası bir yapı kazanan festival çerçevesinde, hem Türkiye’ye, hem de yurt dışına etkin biçimde tanıtılıyor.
 
Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği'nin desteğiyle yürütülen ''Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi'' sayesinde 2 yıl öncesine göre 13.5 , geçen yıla oranla ise 1.5 kilogram büyüme sağlandı. Diyarbakır, kentin önemli simgelerinden biri olan, lezzetiyle ünlü karpuzlarını, bu yıl 21-23 Eylül tarihlerinde ilk kez gerçekleştirilecek uluslararası bir festival ile dünya pazarına sunuyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleştirilecek Diyarbakır Uluslararası Karpuz Festivali’nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın davette bulunduğu birçok ülkeden çok sayıda yabancı konuk bekleniyor. 2 gün boyunca Sümer Park’taki festival alanı ve Diyarbakır’ın dört bir yanında gerçekleştirilecek renkli ve eğlenceli etkinliklere sahne olacak Diyarbakır Uluslararası Karpuz Festivali’nde, “Karpuz Koşusu, Karpuz Yeme Yarışması, Karpuz Yuvarlama Yarışı, En Ağır Karpuz Yarışması , Kent Tablosu, Karpuz Sergisi, Diyarbakır Türküleri Ses Yarışması” gibi ilginç oyun ve yarışmalar ile konserler ve yöresel showlar da yer alacak. İlk kez 1967 yılında düzenlenen ve yıllar içinde uzun dönemli kesintilere uğrayan Karpuz Festivali, karpuz yarışmaları şeklinde gerçekleştirildiği 1995 yılından bu yana, ilk kez bu yıl, uluslararası bir festival kimliğine bürünmüş oldu.

Diyarbakır karpuzunda geçen yıl 51 bin 350 dekardan alınan rekolte 187 bin ton iken, bu yıl 52 bin 400 dekardan 191 bin 200 ton verim elde edildi. Ticari olarak ekimi geçmişe oranla azalan tohumları 2 yıldır koruma altına alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürlüğü, bu kapsamda Türkiye Tohum Üreticileri Birliği ile yerel tohumların korunması için işbirliği gerçekleştirdi. Diyarbakır Karpuzu’nun yeniden kazanılmasını sağlayan geliştirme projesinin başarısında, konuya ciddi bir şekilde eğilerek çiftçilerin yaptığı hataların yerinde gözlemlenmesi, dinlenmiş doğru arazilerde ekiminin sağlanması ve kullanılan gübreler etkili oldu. ''Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme'' projesi kapsamında çiftçiye güvercin ve yarasa gübresi desteğinde bulunuldu. Bu yıl gübre çeşitlerinden sıvı solucan gübresi de denendi. 2012 yılında buzhaneye getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram ağırlığında oldu. İlk 6'ya giren karpuzların tamamının sıvı solucan gübresi kullanılarak üretim yapılan bahçelerden geldiği belirlendi. Bu yıl kurak geçmesine rağmen bu derece gelişmiş karpuzların elde edilmesinde kullanılan gübrenin büyük payı oldu.

Ekleme Tarihi
20.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Diyarbakır Karpuzu, marka, karpuz, tarım, ziraat
Link: Diyarbakır Karpuzu Büyüdü, Uluslararası Marka Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız