Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kozan'da Büyükbaş Hayvanlarda "3 Gün Hastalığı"

Kozan'ın bazı ova köylerinde görülen "3 gün hastalığı" nedeniyle yaklaşık 50 büyükbaş hayvanın telef olduğu, 150 hayvanın ise kesime gönderildiği bildirildi.


İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necati Doğanay, yaptığı açıklamada, hayvanlarda yüksek ateşle birlikte ortaya çıkan virütik bir hastalık olan "3 gün hastalığı" nedeniyle başta İdem, Dikilitaş ve Faydalı köylerinde olmak üzere yaklaşık 50 hayvanın telef olduğunu, hastalanan 150 hayvanın ise kesime gönderildiğini tahmin ettiklerini söyledi.

Kozan'da 2008 yılında da hafif şekilde görülen hastalığın bu kez öldürücü sonuçlarıyla ortaya çıktığını ifade eden, Doğanay şunları kaydetti:

"İlk ihbarı 12 Eylül'de aldık. Birgün sonra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden uzmanlarımız geldi. Başta İdem köyü olmak üzere, değişik günlerde de veteriner Araştırma Enstitüsü'nden gelen uzmanlarca 8-10 köydeki işletmelerde bulunan hayvanlardan tahlil için kan örneği alındı. Yapılan kontrollerde genel olarak veterinerler tarafından kullanılan ilaçların doğru ilaçlar olduğu belirlendi. Bu hastalık virütik bir hastalık. Başta sivrisinek olmak üzere, kan emici sineklerle bulaşıyor. Bu hastalığı bir inek bir kez geçirdiği zaman bir daha geçirmiyor. Tedavi olarak da ateş düşürücü ve kalsiyum-vitamin tedavisi tavsiye ediliyor. Ayrıca hayvanların ateşinin düşürülmesi için sürekli ıslatılması ve serin yerde bulundurulması yararlı oluyor. Yüksek ateş sebebiyle gebe hayvanlarda ölümlerin yanısıra yavru atma da görülüyor. Süt verimi düşüyor. Hastalığın sıcak seyreden hava koşullarına bağlı olarak daha etkili olduğunu tahmin ediyoruz. Hastalığın özellikle ova köylerinde görülmesini de buna bağlıyoruz. Yağacak yağmurlar ve havaların serinlemesi ile hastalığın tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz."

Doğanay, hastalığın yoğun olarak görüldüğü Dikilitaş köyünde yeni bir vaka görülmemesinin sevindirici olduğunu dile getirerek, "Ölüm sayısı konusunda net bir rakam vermemiz mümkün değil. Henüz telef olan ve kesime gönderilen hayvanların düşümü için besicilerimizin tamamı bize ulaşmadı. Bildirim için belli bir süre var. Ancak ilçe genelinde 50 kadar büyükbaş hayvanın telef olduğunu, hastalanan 150 civarında hayvanın da kesime gitmiş olabileceğini tahmin ediyoruz. Uzmanlarımız etinin yenmesinde bir sakınca olmadığını bildirdi" dedi.

Necati Doğanay, bazı fırsatçıların "3 gün hastalığı aşısı" adı altında köylerde aşı ve ilaç satmaya çalıştıklarını öğrendiklerine de dikkati çekerek,

"Bu hastalığın kesinlikle bir aşısı ve ön ilaçlaması yoktur. Vatandaşlarımız kesinlikle bu kişilere itibar etmesinler. Hastalık görüldüğünde vakit kaybetmeden kaliteli ateş düşürücü ilaçlar ve vitaminler kullansınlar" dedi.(AA)

Ekleme Tarihi
20.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kozan, Büyükbaş, Hayvanlarda 3 Gün Hastalığı, hayvancılık, tarım, ziraat
Link: Kozan'da Büyükbaş Hayvanlarda 3 Gün Hastalığı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız