Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bozok Yaylası'nda bal üretim bölgesi oluşturulacak

YOZGAT (CİHAN) - Ormanları ve bitki florasıyla Türkiye’nin önemli yaylalarından biri olan Bozok Yaylası'nda bal üretim bölgesi oluşturulacak.


Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, Yozgat’ın bozkırında arıcılık yapan Arıcılar Birliği Başkanı Bilal Gözüyaşlı’yı ziyaret ederek sorunlarını dinledi, çözüm noktasında fikir alışverişinde bulundu. Özdemir, burada yaptığı açıklamada kaliteli bal üretimini artırmak ve arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Yozgat’ın coğrafi konumu ve iklim bakımından arıcılığa elverişli bir bölge olduğunu belirten Özdemir, "İlimizde arcılığın geliştirilmesi ve daha kaliteli bal elde edilmesi amacıyla bir çalışma başlattık. Yozgat’ta arıcılık bölgesi ilan edeceğiz. O bölgede üretilen bal kontrol altında olacak. Talep eden kişi gittiği zaman 'burada katkı yoktur, bu bal temizdir' diyerek gönül rahatlığıyla balını alacak. Bu demek oluyor ki Yozgat balı marka haline gelerek, ülkede rahat bir şekilde pazarını kendisi sağlamış olacak. Üreticilerimiz de buradan rahat bir şekilde balını satabilecek." dedi.

Kaliteli ile kalitesiz balın ayrımını kolay kolay kimsenin yapamadığını kaydeden Özdemir, "Balın kalitesini herkes rahatlıkla anlayamıyor. Bundan dolayı tüketicilerimiz her bala şüpheyle bakmak durumunda kalıyor. Bal bölgesi projesini hayata geçirdiğimiz zaman hem üretici hem de tüketici gönül rahatlığıyla balını alıp satabilecek. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü bal ormanları, biz ise bal meraları oluşturacağız. Bu şekilde daha kaliteli ve daha fazla bal üretimi gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

"YOZGATLI ARICILARIN PAZAR SIKINTISI VAR"

Yozgat Arıcılar Birliği Başkanı Bilal Gözüyaşlı ise Yozgat’ın arıcılık açısında önemli bir bölge olduğunu belirterek, en büyük sıkıntılarının pazar bulamamak olduğunu söyledi.

Gözüyaşlı, "Şuanda il genelinde üye sayımızı 400’e çıkarmış bulunuyoruz. Bu üyelerimizden 250’si aktif bir şekilde arıcılık yapıyorlar. Üyelerimizin tek sıkıntısı balı değerinde satamadıklarından yakınıyor. Bu da pazar sıkıntısı yaşadığımızdan kaynaklanıyor. İlimiz coğrafi konumu itibariyle arıcılığa çok elverişli bir bölgede bulunuyor. İlimizdeki üreticilerden daha fazla dışarıdan arıcılar gelerek bizim bölgelerimizde onlarda arıcılık yapmaktadır. Bizler bu duruma kesinlikle karşı değiliz. Bizim tek sıkıntımız balımızı uygun fiyatlardan satabilmek." diye konuştu.

Vatandaşların bal alırken piyasada satılan ucuz ballara dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Gözüyaşlı, "Piyasada caddede, sokakta cami köşelerinde kilosu 4-5 liraya bal satılıyor, bu fiyata kaliteli bal almak çok zor. Bizim kendi ürettiğimiz balları 20 liranın altında satmıyoruz. Çünkü kaliteli bal satıyoruz. Bu yıl önceki yıllara göre yüzde 50 ürün kaybımız var. Bunun sebebi ise havaların bu yıl kurak geçmesinden kaynaklanıyor. Ben 350 kovandan 4 ton bal elde ettim. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle birlikte yapılacak çalışmalarla Yozgat’ta bal üretim bölgesi oluşturmuş oluruz. Bu sayede hem kaliteli hem daha fazla bal üretimi yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
20.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bozok Yaylasında bal üretim bölgesi oluşturulacak
Link: Bozok Yaylası'nda bal üretim bölgesi oluşturulacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız