Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'nin damızlık düve ihtiyacı Boğazlıyan’dan karşılanacak

YOZGAT (CİHAN) - Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde 2005 yılında kurulan Devecipınar Damızlık Üretim Çiftliği, Türkiye’nin damızlık düve ihtiyacını karşılayacak. Tesiste buzağıların erkekleri besiye ayrılırken, dişi olanlar ise damızlık olarak çiftlikte bırakılıyor. Besisi tamamlananlar kesime sevk ediliyor.


Boğazlıyan Başak Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Hasan Yağcı, yaptığı açıklamada, 20 yıllık süreyi kapsayan projenin bölgesel kalkınmayla birlikte, Türkiye'nin ihtiyacı bulunan damızlık gebe düve talebini karşılayacak duruma geleceğini söyledi.

Yaklaşık 25 milyon TL’ye mal olan tesiste istihdama da büyük katkı sağlandığını belirten Yağcı, "Üretim çiftliğimizde 53 kişi çalışmaktadır. Bu sayı çiftliğin kapasitesi artırıldıkça artacaktır. Çiftlik için bin 300 dekar mera kiralandı. Bu alanda suni mera oluşturmak amacıyla ekim yapıyoruz. Amerika’dan geçen yıl 482 tane damızlık düve getirdik. Bu düvelerimizle bölgemiz ülkemizin süt ihtiyacına da cevap verecek duruma geleceğiz." dedi.

Çiftliğin Yozgat ve İç Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancığın gelişmesine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Yağcı, "Tesisimizde 773 sağmal, 170 kuru, 97 gebe düve, 544 dişi dana ve 506 erkek dana olmak toplam 2 bin 90 hayvan mevcudu bulunmaktadır. 2011 yılı Aralık sonu itibariyle 5 milyon 160 bin litre süt üretilmiştir. Bu yıl toplam süt üretim hedefimiz 7 milyon litredir. Bu bakımdan sağmal hayvan sayısı arttıkça süt üretim miktarının da artmasını bekliyoruz. Çiftlikte bir taraftan damızlık düve yetiştirilirken, bir taraftan da süt üretimi gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

İşletmenin mevcut sağmal hayvan yatak kapasitesinin bin 500 baş olduğunu ifade eden Yağcı, şöyle devam etti: "Toplam hayvan kapasitemiz 4 bin başa ulaşmıştır. Mevcut 30 başlık sağım sistemi kapasitemize ilave 60 başlık paralel sistem sağım sistemi ve sürü yönetim sistemi kurularak 90 başlık sağım sistemi oluşturuldu. Yeni kurulan sürü yönetim sisteminde sürü götürücü kapı ile sağım koridoruna getirilen hayvanların en son sağımdan yeni sağıma kadar olan süredeki hareketleri ve verdiği süt miktarı bilgisayara ayaklarındaki pado metreler sayesinde aktarmaktadır. Sağımdan sonra dönüş koridorundan barınağına dönen hayvanlarımız otomatik tartılmakta olup hasta, öğürsek gibi durumda olan hayvanlarımız ön revire bilgisayardan gelen sinyalle ayrılmakta hekim kontrolünden sonra revire veya barınağına gönderilmektedir."

Tesiste üretim maliyetini düşürmek için çiftliğin yanında bulunan bin 308 dekarlık alanı mera ıslah projesi kapsamında 25 yıllığına kiraladıklarını hatırlatan Yağcı, "Bu alana 3 yıl önce kurulan 2 adet pivot sulama sistemi ile 800 dekar alanı sulayabiliyoruz. Proje kapsamında mera alanının tamamına suni mera oluşturulmuştur. İşletmemizin esas amacı genetik olarak sağlam yapılı ve sütçül karakterli gebe düve üretmek olup önümüzdeki yıllarda da üreticilerimize damızlık gebe düve ve erkek dana satışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
21.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Türkiyenin damızlık düve ihtiyacı Boğazlıyandan karşılanacak
Link: Türkiye'nin damızlık düve ihtiyacı Boğazlıyan’dan karşılanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız