Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Agro EXPO Eurasia 2012

Animal EXPO 2012 açılışı -CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın: -''Türkiye'de 10 yıl önce 24 milyon hektar alanda tarım yapılıyordu bugün 21,5 milyon hektar alanda yapılıyor''


İZMİR (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye'de 10 yıl önce 24 milyon hektar alanda tarım yapıldığını, bugün ise tarım yapılan alanın 21,5 milyon hektara gerilediğini ileri sürerek ''25 milyon dönümde çiftçinin tarım yapmaktan vazgeçmesinin cevabının verilmesi lazım'' dedi.

Agro EXPO 2012-8. Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı ile Animal Expo 2012-4. Uluslararası Hayvancılık Teknolojileri ve Süt Endüstrisi Fuarı'nın açılışı İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda gerçekleştirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada tarım faaliyetlerinin Anadolu'da başladığını, bu nedenle Anadolu'nun tarım potansiyelinin çok iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de tarım faaliyetlerinde yıllar içinde değişimler gözlendiğini ifade eden Günaydın, ''İstatistiklere göre, Türkiye'de 10 yıl önce 24 milyon hektar alanda tarım yapılıyordu, bugün 21,5 milyon hektar alanda yapılıyor. 25 milyon dönümde çiftçinin tarım yapmaktan vazgeçmesinin cevabının verilmesi lazım'' dedi.

Çiftçinin tarımdan uzaklaşmasının nedeninin vergi yükü olduğunu savunan Günaydın, şöyle konuştu:

''10 yıl önce Türkiye'de buğday 30 kuruştu, mazot 1 liraydı. 3,5 kilo buğday satan adam 1 litre mazot alabiliyordu. Bugün ise mazot 4 lira, buğday 60 kuruş. 1 litre mazot alabilmek için 7 kilogram buğday satmanız lazım. 'Petrol üretilmiyor, dışarıda petrol fiyatları yükseldikçe yansıtılıyor' deniyor ama dışarıdan ham petrolü ithal etmek, içeride rafine etmek, mazota çevirmek, tankerlere koyup benzin istasyonlarına göndermek, üzerine istasyon sahibinin karını koymak... Bunların toplamında mazot 1,5 liradır. 4 liraya mazot satıyorlarsa 2,5 lirasını vergi alıyorlar. Madem dünyada petrol fiyatları yüksek neden gemi sahiplerine mazotu 1,5 liradan veriyorsunuz- Biri yat, gemi sahibi, diğeri köylü.''

-''Hayvan sayılarında düşüş var''-

Günaydın, Türkiye'de, Kurban Bayramı için hayvan ithalatı gereği duyulmasına son 10 yılda tanık olduklarını, 1980'de ülkede 50 milyon koyun varken sayının bugün 22 milyona gerilediğini, keçi sayısının 19 milyondan 6,5 milyona, 16 milyon sığır sayısının 12 milyona düştüğünü buna karşın nüfusun 44 milyondan 74 milyona yükseldiğini kaydetti.

Çiftçiye verilen tarım desteğinin 7 milyar lira olduğunu ifade eden Günaydın, ''Türkiye'de çiftçi desteklenmiyor, vergilendiriliyor'' dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ise ailesinin de çiftçilik yaparak geçimini sağladığını, aksaklıkları görerek, çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise bakanlığın tarım fuarlarının işlevini artırmaya yönelik faaliyet gösterdiğini, 2006'dan bu yana sürdürülen ''Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi'' kapsamında üreticilere sağlanan desteklerin çoğalmasıyla fuar katılımlarında artış gözlendiğini bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Aydoğan da İzmir'de üreticileri desteklediklerini, tarlalara giden yolları asfaltladıklarını anlattı.

Tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sera teknolojileri, su ve sulama teknolojileri, gübreler, zirai ilaçlar, zirai ilaçlama makineleri, tohum, fide, fidan ve bahçecilik, ekolojik tarım, çiftçilik ve seralara yönelik diğer ekipmanlar ve hizmetler, agro bilişim, canlı hayvan yetiştiriciliği, hayvansal üretim makineleri, tavukçuluk ve sektörel kuruluşların yer aldığı fuar 23 Eylül'e kadar gezilebilecek.

Fuarın açılışına, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de katıldı. 

Ekleme Tarihi
21.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Agro EXPO Eurasia 2012, Animal EXPO 2012
Link: Agro EXPO Eurasia 2012




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız