Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Osmaniye'de ''Fıstık gibi'' hasat -Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, ''Yer fıstığı Hasat Şenliği'' düzenlendi 

OSMANİYE (A.A) - Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, ''Yer fıstığı Hasat Şenliği'' düzenlendi.

     Kadirli yolundaki bir tarlada düzenlenen hasat şenliğinde Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, traktöre binerek fıstık hasat etti.

     Vali Cerrah, şenlikte yaptığı konuşmada, 3 yıldır yer fıstığı konusunda çeşitli çalışmalar yaptığını hatırlattı.
     Yerli sanayicilerin raf ömrü uzun olduğu için ''Arjantin tipi'' yer fıstığı üretimi talep ettiklerini ifade eden Cerrah, şunları kaydetti:
     ''Arjantin tipi yer fıstığının ithali için bakanlıktan müsaade istendiğinde, bizim bu çalışmalarımız bakanlığın da dikkatini çektiğinden, bakanlık sanayicileri bize yönlendirdi. Geçtiğimiz günlerde o sanayicilerle toplantı yaptık. İnşallah önümüzdeki yıl bu sanayicilerimizin istediği 'Arjantin' türü yer fıstığının üretimine başlayacağız. Bazı iller vardır ürettiği tarım ürünüyle anılır. Leblebi deyince akla Çorum gelir, fındık deyince Karadeniz gelir, yer fıstığı deyince de akla Osmaniye gelir. Osmaniye'nin bu önemli tarım ürününün en iyi şekilde kullanılır hale getirilmesi lazım. Bu yıl ki yer fıstığı hasadımız çiftçilerimize hayırlı olsun.''
     Cerrah, fıstığın değerinin artırılması için çiftçilerin birleşerek kooperatif kurmaları gerektiğini de belirtti.
     Tarım Gıda ve Havyacılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise Osmaniye'nin yer fıstığı ekim alanı bakımından Türkiye'de birinci sırada yer aldığını, birinci ve ikinci ürün yer fıstığı ekim alanının 95 bin dekar ile 115 bin arasında olduğunu kaydetti.
     Geçen yıl 36 bin 75 ton yer fıstığı üretildiğini anlatan Sağlam, ''Sayın Valimizin 'Beymail' markasıyla yapmış olduğu yer fıstığı ürünleri, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasına sebep olmuştur. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirmiştir. Osmaniye'de 2012 yılı için toplam 115 bin dekar alanda yaklaşık 46 bin 700 ton yer fıstığı ürün tahminimiz bulunmaktadır'' dedi.
     Sağlam, kabuklu yer fıstığı fiyatının 2,60-3 lira arasında değiştiğini ve çiftçilerin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     ''1 dekar alanda üretilen yer fıstığı tohumunun, çiftçimize kazancı 3 bin lira civarındadır. Çünkü 1 kilo gram tohumu ortalama 10 liradan satacak, aynı zamanda 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaktır. Üretilen tohumluk ortalama dekara 300 kilogram hesap edersek toplam 3 bin lira kazanç sağlayacaktır. Bunun mutlaka geliştirilmesi gerekmektedir.''
     Daha sonra İl Müftüsü Ramazan Çortul tarafından bereket duası edildi.
    
   

Ekleme Tarihi
22.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: yer fıstığı,Osmaniye
Link: Osmaniye'de ''Fıstık gibi'' hasat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız