Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Elma Hasadı Başladı, 610 Bin Tonun Üzerinde Üretim Bekleniyor 

Elma Hasadı Başladı, 610 Bin Tonun Üzerinde Üretim Bekleniyor

Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 22'sini karşılayan Isparta'da elma hasadı başladı. Isparta ve ilçelerinde 210 bin dekarlık alanda üretilen elmalardan iri olanları pazara sunulurken, küçük olanları meyve suyu fabrikalarına satılıyor. Kent ekonomisine büyük katkı sağlayan elmalar ağaçlardan toplanmaya başlandı. Isparta ve ilçelerinde 610 bin tonun üzerinde elma rekoltesi bekleniyor.


Türkiye'nin elma üretiminde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra üçüncü sırada yer aldığını söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, Isparta'nın Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 22'sine sahip olduğunu belirtti. Isparta'da yetişen elmaların yüzde 65'inin Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde üretildiğini belirten İpek, toplamda 210 bin dekarlık alanda elma yetiştirildiğini söyledi. Elmanın geçen yıl Isparta ekonomisine 400 milyon TL kazandırdığının altını çizen İpek, "Elma, Isparta ekonomisi açısından oldukça önemli. 15 bin kişi geçimini elmadan sağlıyor." dedi.

Isparta'da geçen yıl 610 bin ton elma üretildiğini belirten İpek, bu yıl bu rakamın üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Elmanın bu yıl 80 kuruş ile 1.20 lira arasında alıcı bulduğunu söyleyen İpek, fiyatların üreticiler açısından sevindirici olduğunu kaydetti. Üretilen elmaların genelde iç pazarda tüketildiği bilgisini veren İpek, geçen yıl bin 314 ton elmanın yurt dışına ihraç edildiğini, geri kalanın ise iç pazarda tüketildiğini kaydetti. İpek, üretilen elmanın yüzde 30'unun ise meyve suyu olarak satıldığını aktardı. Elmaların soğuk hava depoları sayesinde 12 ay boyunca muhafaza edilebildiğini dile getiren İpek, "Isparta'da üretilen elmanın yüzde 60'ını muhafaza edecek depoya sahibiz. Bu sebeple üreticilerimiz 12 ay süresince elmayı pazarlayabiliyor." dedi.

Bu yıl Eğirdir'de üretilen elmaların kalite açısından iyi olduğunu vurgulayan Eğirdir Tepeli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Kaya, elmada kara leke hastalığı görülmediğini, çok az miktarda bazı bölgelerde pas olduğunu belirtti. Pazarlama konusunda sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Ali Kaya, Eğirdir'de elma fiyatlarının 80 kuruş ile 1 TL arasında değiştiğini söyledi. Kaya, meyve suyu için satılan elmaların ise 22 kuruştan alıcı bulduğunu aktardı.

DOLU ELMA BAHÇELERİNİ VURDU

Çarşamba günü Isparta bölgesinde etkili olan dolu ve yağmur 4 bin 500 dekar elma bahçesine zarar verdi. İl Tarım ve Gıda Müdürü Sıddık İpek, dolu yağışından etkilenen bahçelerde yüzde 40 ile 90 arasında hasar tespit edildiğini söyledi. Isparta'nın Eğirdir ilçesi Gökçehöyük kasabası ve Sorkuncak köyünde 750 çiftçiye ait elma bahçesi doludan zarar gördü.

Elma üretiminin beldelerinde yeni yaygınlaştığını belirten Gökçehöyük beldesi çiftçilerinden Mehmet Halim Kaya, beldelerinde elma üretilen 3 bin dekar arazinin hepsinin doludan zarar gördüğü bilgisini verdi. Kendisine ait 9 dönüm elma bahçesinin de doludan zarar gördüğünü belirten Mehmet Halim Kaya, "20 tonun üzerinde elma bekliyordum. Hepsi doludan zarar gördü." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
22.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Elma Hasadı Başladı, 610 Bin Tonun Üzerinde Üretim Bekleniyor
Link: Elma Hasadı Başladı, 610 Bin Tonun Üzerinde Üretim Bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız