Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Uşak’taki Göletlerde Sazan Bereketi

Balıklandırma Çalışmaları Ve İstilacı Türle Mücadele Göletlerdeki Stokları Attırdı 
Stokların Artması Uşak’ı Olta Balıkçılığında Tercih Edilen İllerden Biri Haline Getirdi

UŞAK (İHA) - Uşak’taki göletlerde sürdürülen balıklandırma ve istilacı tür İsrail Sazanı ile mücadele çalışmaları sonuç vermeye başladı. İl genelindeki yaklaşık 40 gölette balık popülasyonu arttı. Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği, yapılan çalışmalar sonucu göletlerde sazan bereketi yaşandığını bildirdi.


Geçtiğimiz yıllarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “1000 günde 1000 gölet projesi” kapsamında yeni yapılan göletler ile birlikte yaklaşık 40 gölet ve barajın bulunduğu Uşak yüzölçümü açısından en fazla su alanı bulunan iller arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle son yıllarda yapılan yoğun balıklandırma, istilacı tür İsrail Sazanı ile mücadele ve koruma, kontrol faaliyetleri göletlerdeki balık stoklarını arttırdı. Doğa Koruma Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü tarafından Baltalı Göleti’nde yapılan Abant Alası aşılaması da Uşak İlindeki balık çeşitliliğine katkı sağladı. Balık stoklarındaki artış ve iki yıldır OBAF tarafından düzenlenen yarışmalarla Uşak olta balıkçılığı açısından da tercih edilen bir il haline geldi.

GÖLETLERİMİZİ OLTA BALIKÇILIĞI TURİZMİNE KAZANDIRACAĞIZ

Türkiye Sportif Olta Balıkçılığı ve Su hayatını Koruma Derneği (TUSOB) Başkanı İsmail Atalay, göletlerde balık stoklarının artmasının sevindirici olduğunu ifade ederek sportif amaçlı olta balıkçılığı yapan üyelerinin de bu durumu teyit ettiğini söyledi. DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri balıklandırma çalışmalarının stokların artmasına büyük katkı sağladığını da belirten İsmail Atalay, stokların arttırılması ve ildeki göletlerin olta balıkçılığı turizmine kazandırılması için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Stokların artmasında İl Özel İdaresi’nin desteği ile yaklaşık 4 yıl önce başlattıkları istilacı tür İsrail Sazanı ile mücadele çalışmalarının da etkili olduğunu söyleyen İsmail Atalay, “İstilacı türle mücadeleyi başlatarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bizden sonra bir çok ilde bu tür çalışmalar başladı. Federasyon olarak Özel İdare’nin desteği ile hazırladığımız proje kapsamında göletlerde önce stok tespit çalışması ardından da mücadele çalışmaları yaptık. Mücadelemiz halen devam ediyor. Özellikle Eşme üçpınarlar göletinde iki yıl üst üste ödüllü yarışmalar düzenledik. Bu yarışmalar hem ilimizin tanıtımına katkı sağladı. Önümüzdeki yıllarda da mücadele çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Göletlerdeki sucul yaşamın devamı ve stokların artması için yöre halkının de desteği gerekiyor. Göletlerin korunmasında kurumlara ve bizlere yardımcı olurlarsa sağlanan fayda da artacaktır. Göletlerimizdeki sucul hayatı aynı titizlikle korumaya devam edebilirsek birkaç yıl içerisinde dev sazan balıkları yakalama imkanı buluruz. Bu da ilimizin tanıtımına ve göletlerimizin sportif alta balıkçılığı turizmine kazandırılmasına büyük katkı sağlar. Biz federasyon olarak bu yöndeki hassasiyetimizi aynı şekilde devam ettireceğiz” dedi.

HAYATININ EN BÜYÜK PULLU SAZANINI YAKALADI

Uzun yıllardır sportif amaçlı olta balıkçılığı yapan iletişim firması sahibi İbrahim Yıldız da göletlerdeki sazan bereketinin arttığını ifade etti. Önceki gün Mesudiye Göleti’nde yakaladığı 15 kg lık sazan balığı ile hatıra fotoğrafı çektiren Yıldız, hayatında ilk defa bu kadar büyük sazan yakaladığını söyledi. 15 kilogram ağırlığındaki sazan balığını yakaladığı yaşadığı heyecanı da ifade eden Yıldız, “Yaklaşık 20 yıldır zaman buldukça olta balıkçılığı yapıyorum. Bu benim en büyük hobim ve bugün yakaladığım bu pullu sazan balığı benim hayatımda yakaladığım en büyük balık. İki gündür avdayım ve büyüklü küçüklü balıklar yakaladık.

15 kilo ağırlığındaki pullu sazan beni o kadar heyecanlandırdı ki, ömrümde böyle mutluluk yaşamadım. Yarım saatten fazla bir çabadan sonra balığı kepçeleyebildim. Bu yarım saatte yaşadığım heyecanı ve adrenalini tüm olta balıkçılarının yaşamasını temenni ediyorum. Bu balık yaklaşık 10 yaşında ve 15 kg ağırlığında. Bu ve daha büyük balıkların sularımızda yaşaması gerekiyor bu da korumakla olur . Bende yakaladığım hayatımın en büyük balığını suya iade ederken çok daha fazla mutluluk yaşadım” dedi.

Ekleme Tarihi
24.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Uşaktaki Göletlerde Sazan Bereketi
Link: Uşak’taki Göletlerde Sazan Bereketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız