Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Nazilli’de Makineli Pamuk Hasadı Başladı

Nazilli'de İlk Pamuk Hasadını Ak Partili Milletvekili Kılınç Yaptı

AYDIN (İHA) - Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ndeki pamuk tarlasında sezonun ilk pamuğunu Nazilli Ziraat Odası'nın pamuk toplama makinesi ile gerçekleştirdi.
 
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Nazilli Pamuk Araştırma Merkezi Müdürü Sadettin Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü ve AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Tacettin Pirinç de katıldığı tören ile sezonun ilk pamuk hasatı protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı.

2012 yılının ilk makineli hasat töreninin hayırlı olmasını dileyen Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk; “Türkiye'nin tek pamuk araştırma merkezi olan enstitümüzde bin dönümlük arazimizin 600 dönümünde makineli diğer kısmında da elle hasat yapıyoruz. Az sayıda personelimizle pamuk üreticisinin, tüketicisinin ve imalatçısının sorunlarına çözüm bulabilecek şekilde onların ihtiyaçları doğrultusunda yeni pamuk çeşitlerini geliştirme ve pamuğun sorunlarını çözme noktasında özen gösteriyoruz” dedi.

“AYDIN PAMUKTAN VAZGEÇEMEZ”

2012 yılı itibari ile üreticinin hizmetine 2 yeni pamuk çeşidinin daha sunulduğunu açıklayan Öztürk; “Mısır pamuğuna yakın uzun elyaf ve diğeri ise bizim çok önemsediğimiz. Beklide Türk pamuğunun çıkışına neden olacak erkenci çeşit Özbek 100 dediğimiz çeşidi tescillendirdik. Bu erkenci çeşidimiz koza açımını 100 günde tamamlıyor. Bölgemizin riskli olması nedeniyle, hasatın yağışa uğramadan üreticinin mağdur olmaması için 2. ürün olarak da kullanılabilecek bir model. Örneğin Buğday ekip ardından 15 Haziran’a kadar pamuk ekilebiliyor. Geçtiğimiz yıl 450-500 kilo rahatlıkla pamuk alabiliyoruz. Şuan Bergama bölgesinde ciddi olarak ekim yapılmaya başladı. TARİŞ ve diğer kurumlar bu ürünü alıp kendileri dikim yapmak istiyor. Uzun elyaflı modelimiz de Türkiye’de bir ilktir. Türkiye’de kaliteli konfeksiyon ve gömleklik kumaş üreten firmalar pamuklarını Mısır’dan getiriyordu. Çünkü uzun elyafı olan pamuklar kullanılıyordu. Enstitümüzdeki arkadaşlarımızın uzun uğraşları sonucunda Mısır pamuğuna yakın değerlere sahip pamuklar geliştirdi. Bunu Söke’deki büyük bir firma ile ortak deneme üretimleri yapıldı. Şuan görüşmelerimiz devam ediyor. Muhtemelen bu pamuk çeşidini o firmaya verme konusu da söz konusu. Yani her şekilde biz pamuğa muhtacız. Ege bölgesi ve özellikle Aydın olarak pamuktan vazgeçemeyiz. Tekstil bugün ekonominin bir lokomotifidir. Bizde burada enstitü personeli olarak bu pamuğun sürdürülebilir olması için yapabileceğimiz çeşitler, üreticinin ve tüketicinin istediği çeşitler, hastalıklara karşı dayanıklı çeşitler yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

NAZİLLİ’YE TARIMSAL SİT ALANI

Uzun yaşamın kaynağının bölgede üretilen sağlıklı tarım ürünleri olduğunun önemine dikkat çeken AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç da; “Bizim bölgemizin insanlarının uzun yaşamasının temelinde tarım alanlarının, çevrenin, temizliği ve çevreye yaptığımız yatırımların önemi ürettiğimiz meyvelerin kalitesi, dağlarımın coğrafi konumuzun, içme suyu kaynaklarımızın kalitesi gibi birçok etken uzun yaşımı tetiklediğini gördüm. Çalışmalarımız arasında yapılan bilimsel sonuçlar Kasım ayında İstanbul’da açıklanacak. Teknik ve somut verilerle insanımızın neden uzun yaşadığını anlatabileceğiz. Bizim bu çalışmalarımızın başlangıcında organik tarım üzerine yoğun bir çalışma başlattık. Şu anda Aydın’da en çok organik üretim yapan işletme Nazilli’de var. En çok iyi tarım uyguluma sertifikası da Kuyucak’ta var. Bu yaptığımız çalışmaların olumlu sonuç verdiğinin en somut göstergesidir. Daha sağlıklı çevre ve daha sağlıklı gıda tüketilebilmesi için Nazilli’yi tarımsal sit alanı, teknik adıyla büyük ova projesi ilan edilmesi noktasında girişim başlattık. Hem topraklarımızın, hem çevremizin korunması, genetik yapıların korunması için iyi olacak" şeklinde konuştu.

ÜRÜNLERİN FİYATLARINI DÜNYA BELİRLİYOR

Eskiden Türkiye ekonomisinin kapalı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ifade eden Kılınç; şunları söyledi: "O zamanki iktidarlar 5 kuruş fazla vererek fiyatları belirliyordu. Bugün ürünlerin fiyatlarını Dünya belirliyor. Dünya ile belirlendiği için şimdi Dünya’nın ürettiği şartlarda üretim yapmanız gerekiyor. İşte burada da Enstitümüze çok önemli işler düşüyor. Bu arada Ziraat Odamıza ve eski-yeni tüm başkanlarına çok teşekkür ediyorum. Makineli Hasat için ilk defa Nazilli’ye araç kazandıran sayın oda başkanımız, en uygun optimal hizmete uygun çiftçiler için araç temin ettikleri için kutluyor. Dünya koşullarına baktığımızda dışarıda afet olduğunda ülkemizin ürünleri para yapıyor. Türkiye’de ve coğrafya da tek olma özelliğini taşıyan enstitümüzün kurulmasında ve şuan lider pozisyonda olmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 2012 pamuk hasatının ülkemize kazançlı ve hayırlı olmasını diliyorum"

Konuşmaların ardından protokol üyeleri dua ettikten sonra pamuk hasat makinesine binerek sezonun ilk makineli pamuk hasatını gerçekleştirdi.

Ekleme Tarihi
23.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Nazillide Makineli Pamuk Hasadı Başladı
Link: Nazilli’de Makineli Pamuk Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız