Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Toroslar 

Toroslar'ın Üzümünden Organik Pekmez Üretiyorlar

Karaman'da eylül ayının gelmesi ile birlikte üzüm bağlarında hareketlilik yaşanırken, bağlardan toplanan üzümlerden elde edilen şıralar büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez oluyor.


Merkeze bağlı Bayır köyünde geçimini üzüm bağlarından sağlayan üretici Mustafa Bayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toroslar'ın üzerinde bulunan köylerinde tarım yapmaya uygun yeteri kadar arazi bulunmadığını söyledi.

Bu yüzden dik ve yamaç arazilere köylülerin asma dikerek üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Bayır, "Bu arazilerde bol miktarda üzüm bağları var. Çünkü başka bir şey yetişmez. Yetiştirdiğimiz üzümlerin bir kısmını sofralık satarken, bir kısmını da kuruturuz. Önemli bir kısmından da pekmez yaparız" diye konuştu.

Pekmez yapımının oldukça zahmetli ve zor bir iş olduğunu, yüzyıllardır aynı yöntemlerle üzümün pekmeze dönüştürüldüğünü anlatan Bayır, şunları kaydetti:

"Eylül ayının gelmesiyle birlikte bağlardaki üzümler iyice olgunlaşır. Bağlarımızda bizim pekmezlik diye adlandırdığımız suyu bol olan üzümler vardır. Bu üzümleri bağlardan toplarız. Kasalara topladığımız bu üzümleri iyice yıkarız. Daha sonra bu üzümleri 'şıranalık' dediğimiz bir yerde iyice çiğneriz. Çiğneme sonucunda üzümlerin suyu beton bir havuza toplanır. Burada şıra dediğimiz bu suları beyaz toprakla karıştırırız. Toprak pekmeze renk verir ve kıvamını ayarlar. Daha sonra bu suyu çökmeye bırakırız. Çöktükten sonra bu suyu tekrar alarak altında ateş yanan, fırın dediğimiz tavalarda kaynatırız. 3 saat kaynadıktan sonra pekmez olur. Bu pekmezi bakır kazanlara koyarak soğuturuz."

Köylerinin pekmezinin meşhur olduğunu, kendilerinin tatlı yerine devamlı pekmez tükettiklerini belirten Bayır, "Yüzyıllardır pekmez böyle kaynatılır. Zor ve zahmetli. Başka bir yöntemi bilmiyoruz" dedi.

Bu yıl pekmezin kilosunun 8 ile 10 lira arasında satıldığını aktaran Bayır, şöyle devam etti:

"Fakat piyasada 3 liraya, 5 liraya pekmez de satılıyor. Bunlar gerçek pekmez değil diye düşünüyorum. İçinde şeker ve çeşitli maddeler var. Bizim pekmezimiz tamamen doğal. Biz bağlara gübre dahi atmayız. Hiç ilaç kullanmayız. Pekmezin içindeki tek katkı maddesi toprak. O da doğal. Pekmez çok faydalıdır. İnsanlara güç verir. Düzenli pekmez yemeyen bir insan güçlü olamaz."(AA)

Ekleme Tarihi
23.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Toroslar, Üzüm, Organik Pekmez, Üretiyorlar
Link: Toroslar'ın Üzümünden Organik Pekmez Üretiyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız