Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karataş'ta balık katliamı

Karataş'ta balık katliamı S.S.Adana Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği ve S.S Karataş Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Galip Ünver, son günlerde meydana gelen balık katliamlarına dikkat çekerek, "Devlet bu katliamı durduramıyor mu?" dedi.


S.S.Adana Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği ve S.S Karataş Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Galip Ünver, son günlerde meydana gelen balık katliamlarına dikkat çekerek, "Devlet bu katliamı durduramıyor mu?" dedi.

Galip Ünver daha sonra şöyle devam etti:
"Başta Valimiz ve ilgili kurumları acilen yasadışı olan trilyonlarca yavru balık katliamını durdurmak için göreve çağırıyoruz.

Zira dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan farklı bir jeolojik yapıya sahip olan Doğu Akdeniz'in merkezini oluşturan bölgemiz eşsiz doğal lagün dalyanlarına sahiptir.
Bu doğal dalyanlarımız ülkemizin ve ihracatın su ürünlerinde ihtiyaç olan doğal balık stokların büyük bölümünü bünyelerinde barındırmaktadırlar.

Dünyanın en nadide balıklarının başında gelen doğal Çipura, levrek, yılan balığı, karides ve kefaller bölgemizdeki dalyanlaa denizden gelerek üreme yapar. Zamanı gelince biyolojik yapıları gereği kitlesel olarak dalyanlardan tekrar boğazlar vasıtasıyla denizlere dönerek böylece bu göç sirkülasyonu Doğu Akdeniz'deki ve dalyanlardaki doğal balık stoklarımızı oluştururlar.

Ancak bölgemizdeki gerçek balık müstasilleri tarafından işletilmesi gereken bu lagün dalyanları yasal boşluklardan faydalanılarak sözed ıslah projeleri yutturmacalarıyla uzun vadeli kiralayarak süreç içerisinde kiracılar dalyanların jeolojik yapıları yanlış uygulamalarla yok edilmektedirler.

Kiralamaları projeli ya da projesiz kiralayan kişi ve şirketler Bakanlığın kiralamadaki ön gördüğü özel şartlara, 1380 sayılı su ürünleri kanununa ve TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yayınladığı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğleri hiçe sayarak, yasa ve kural tanımaz katliama dayalı uygulamalarla ülkemizin geleceği olan lagün dalyanlarındaki doğal balık stoklarını kitlesel olarak yok etmekte, adeta cinayet işlemektedirler.

Bu uygulamayı devletin yetkili kurumlarının gözü önünde adeta devlete meydan okuyarak yapmaktadırlar.
Yasa ve tebliğlerin 2008 tarih ve 2/1 numaralı su ürünleri avcılığını düzenleyen dalyan ve lagünlerde avcılık madde: 31 (1) de dalyan ve kuzluk çit aralıkları dik durumda 3 cm'den az olamaz demektedir.

Buradaki amaç kitlesel göçlerde piyasa değeri olmayan yavru balıkların kitlesel katliamlarını engellemek ve ülkemizin geleceği olan doğal balık stoklarının sürdürülebilir doğurganlığını sağlamaktır. Yasa gereği balıkçılıkta temel kural budur.
Ancak başta Karataş Akyatan dalyanı-Tuzla Dalyanı işletmecileri devlete özel şartlar çerçevesinde kiralama sözleşmesi yapmalarına rağmen, gelin görün ki adeta bu dalyanlar doğal balık yavrularının katliam işletmelerine dönüştürülerek çit aralıkları neredeyse deniz suyunun dahi zor akacağı konuma getirilmiştir.
S.S Adana Bölge Birliği ve S.S Karataş Su Ürünleri yönetimi olarak, bu tüyler ürperten katliam uygulamasını ilgililere bildirmemize rağmen umursamaz bir tutum izlenmektedir. Tutanak yaptık, ceza yazdık denilerek geçiştirilmeye çalışılmıştır. Yıllarca devam eden bu katliam çitlerin derhal gözetim altında söktürülüp kaldırılması yasa gereğidir. Devlet yasaları uygulamakta yükümlüdür.

Zira dalyanlarda izinsiz avcılık yapılıyor diye avcıların peşine askerimiz koşuşturulurken devletin gözü önündeki bu pervasız trilyonlarca yavru balık katliamına seyirci kalınamaz. Böyle kanunsuz çifte standart olamaz.
Dünya insan sağlığı için doğal balık istihsaline korkunç paralar harcarken, Bizler bu tüyler ürperten doğal katliama izin vermeyeceğine inandığımız, hassasiyetini bildiğimiz sayın valimizin acilen mahalinde gereğini yapacağına inancımız tamdır.
İnsan fizyolojisinin en önemli besin kaynağı olan doğal balık stokları göz göre göre katliama uğratılmasına göz yumarak çocuklarımızın geleği yok edilemez. Buna izin verilemez.
Prosüdür gereği derhal bu işletmelerin yıllardır süren katliamı karşısında sözleşmeleri fesih edilerek gerçek manadaki balıkçılardan oluşan su ürünleri kooperatiflerine teslim edilmelidir.

Bu nedenle acilen yasa-tebliğ ve kira sözleşmeleri gereği Akyatan ve Tuzla dalyanlarında halen katliama devam eden çit ve kuzlukların acilen gözetim altında söktürülerek sözleşmelerinin fes edilmesi yasa gereğidir.
Tarım bakanlığının ilgili kurumları il ve ilçede bulunan balık satış tezgahlarında katliamı yapılan ve halen devletin gözü önünde satılan katliama uğramış yavru balık satışları neden denetlenip caydırıcı uygulamalar yapılamaz.

Neden tüm bu yasadışı uygulama ile devlete futarsızca meydan okuyan katliamcı paravan işletmecilerin kiralama akitleri yasa gereği fes edilemez.
Soruyoruz; neden halen bu dalyanlardaki katliam devam ediyor. Çit ve kuzluklar sökülerek görevli ve sorumlular fiili uygulamayı neden acilen yapmaz? Yoksa bütün bu yasadışı uygulamanın arkasında bir takım pis kukular neşreden menfaat ilişkisi mi var?
Bunlar acilen uygulamaya geçilerek cevaplanması gereken sorular. Başta sayın valimiz olmak üzere iktidar-muhalefeti ve tüm sorumluları göreve davet ediyoruz. Savcılığı ilgilendiren katliama dayalı hukuki bir suçluluk durum uhalen devam etmektedir. Bu nedenle ivedilikle savcılarımızı göreve davet ediyoruz.

Bütün bölge balıkçıları olarak gelişmeleri hassasiyetle takip ederken, gelişmeler karşısında kayıtsız kalmayacağımızı, yasal ve toplumsal tepkilerimizi sonuna kadar bedeli ne olursa olsun kullanmaktan çekinmeyeceğimizi belirtir, bölge kamuoyunu bu konuda daha duyarlı ve desteğe davet ediyoruz.

İbret verici tarihi bir belge niteliği taşıyan bu açıklamamızdan muhataplar, önemli dersler çıkartmalıdırlar. Ülkemizin doğal geleceği yok edilmeden çocuklarımızın emanetine ihanet edilmemesi insanlık görevidir."





adanahabermerkezi.com

Ekleme Tarihi
24.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Karataşta balık katliamı
Link: Karataş'ta balık katliamı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız