Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aksaray'da Küçükbaş Hayvan Dağıtımı

Koyunculuğun Geliştirilmesi Amacıyla 50 Çiftçiye 20’şer Koyun Ve 1’er Koç Olmak Üzere Toplam Bin 50 Adet Küçükbaş Hayvan Dağıtıldı


AKSARAY (İHA) - Aksaray’da koyunculuğun geliştirilmesi, kırsal alanda yaşayan çiftçilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi ve köyden kente göçün önlenmesi amacıyla 50 çiftçiye 20’şer koyun ve 1’er koç olmak üzere toplam bin 50 adet küçükbaş hayvan dağıtıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından alınan bin 50 baş küçükbaş hayvanın bedeli ilk 2 yılı ödemesiz, toplam 8 yılda faizsiz olarak çiftçilerden tahsil edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen dağıtım törenine Aksaray Valisi Selami Altınok, AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Hüseyin Düzgün, daire müdürleri, tarım platformu başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Programda konuşan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, geçmiş yıllarda hayvancılığın adeta bitme noktasına geldiğini ve son 3 - 5 yıldır yapılan desteklemeler ile toparlandığını belirterek, “Atalarımız yüzyıllarca göçebe hayatı yaşayarak koyunculuğu bir meslek haline getirdiler.

Şu anki yaşadığımız toplumda da küçükbaş hayvancılık oldukça önemli. Biz koyundan yıllarca çok istifade ettik. Etini yedik, sütünü içtik, yününde yattık, yününü giydik, tezeğini yaktık ve bütün ihtiyaçlarımızı küçükbaş hayvandan gidermeye çalıştık. Ama ne acıdır ki, son 8 - 10 yıla gelinceye kadar koyunculuktan vazgeçmeye ve bu işi bitirmeye karar verdik. Bundan önceki hükümetlerin uygulamış olduğu istikrarsız tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden küçükbaş hayvancılık yok olmaya yüz tutmuştur. Ama son 3 - 5 yıldır birliklerin kurulması, hükümetin birlikler üzerinden yaptığı destekleme ödemeleri ve yerel yönetimlerin böyle sosyal projelerle küçükbaş hayvancılığı geliştirmeye çalışması koyunculuğa iyi bir ivme kazandırmıştır” diye konuştu

AMAÇ KÖYDEN KENTE GÖÇÜN ÖNLENMESİ

50 çiftçiye koyun ve 1’er koç olmak üzere toplam bin 50 adet küçükbaş hayvan dağıtıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Hüseyin Düzgün ise, Aksaray’ın tarım ve hayvancılığına dikkat çekerek, “Aksaray’da koyunculuğun geliştirilmesi, kırsal alanda yaşayan çiftçilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir çeşitliliğinin artırılması, köy ve kasabalarda istihdam sağlaması ve bu nedenle köyden kente göçün önlenmesi amacıyla arazisi az olan ya da hiç olmayan dar gelirli ailelere verilmek üzere bin baş damızlık koyun ve 50 baş koç temin edilmiştir. Kırsal kalkınmada koyunculuğun önemi büyüktür. Tarımsal üretim unsurlarının yetersiz olduğu işletmeler için koyunculuk birçok avantaja sahiptir. Koyundan elde edilen ürünler çeşitlidir. Et, süt, yapağı gibi ürünler koyunculuğun en önemli gelirlerindendir. Koyun yetiştiriciliğinde maliyet düşük olup üretim sürecinde risk daha azdır. İlimiz iklim koşullarında yağışlar arzu edilen seviyede olduğunda zaten yılın 8 - 9 ayını koyunlarımız merada geçirmektedir” şeklinde konuştu.

TARIMDAN ASLA VAZGEÇEMEYİZ

Dünya kurulduğundan bugüne topraklarda tarım ve hayvancılığın yapıldığını belirten Vali Selami Altınok, bu saatten sonra tarım ve hayvancılıktan vazgeçilemeyeceğini belirterek, “Aksaray tarımda, turizmde, farklı alanlarda ne kadar gelişirse gelişsin, bu yöre her zaman tarım ve hayvancılık memleketi olacaktır. Tarım ve hayvancılıktan bizim hiçbir zaman kopabilme, uzak durabilme şansımız yok. Bizim genlerimizde, yüreğimizde, insanımızın fıtratında var. Bu topraklarda dünya kurulduğundan beri tarım ve hayvancılık yapılıyor, bundan sonra da yapılmaya devam edilecek. Ancak yaparken de kırsalda, köyde yaşayan insanlarımızı hayvancılığı, tarımı daha modern imkanlar çerçevesinde daha kaliteli bir şekilde yapması ve yapmış olduğu hayvancılıktan ve tarımdan daha az emek vererek daha fazla kazanmasını sağlayabilmenin yollarını bulmamız gerek. Yani tarımda, hayvancılıkta çalışan insanlarımızın daha fazla kazanmasının yollarını aramamız, onlara bu yolları sağlamamız lazım” dedi.

Ekleme Tarihi
25.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Aksarayda Küçükbaş Hayvan Dağıtımı
Link: Aksaray'da Küçükbaş Hayvan Dağıtımı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız