Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakanlık eliyle büyük vurgun

Piyasa değeri 2500 TL olan sığırların tanesine köylü 9250 TL ödedi.

CHP Amasya milletvekili Ramis Topal, AKP yandaşının oyununu ortaya çıkardı.

Amasya’da Orman-Köy ilişkileri Genel Müdürlüğü tarafından köylüye süt ineği olarak satılan ineklerin Uruguay’dan 120 gün sonunda kesilmek üzere ithal edilen sığırlar olduğu ortaya çıktı. Piyasa değeri 2500 TL olan sığırların tanesine köylü 9250 TL ödedi.

SÜT İNEĞİ DEĞİL KESİMLİK SIĞIR ÇIKTI. İŞTE BELGESİ:

Veteriner kontrolünde ortaya çıktı

Yaklaşık 1 yıl önce Amasya’da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan süt hayvancılığı projesi kapsamında ihale açıldı. İhaleyi kazanan firma süt ineği diyerek köylülerle 2 hayvan için tam 18.500 TL’lik bir sözleşme imzaladı.

İneklerini alarak köye dönen köylüler yaklaşık 1 yıl boyunca tüm çabalarına rağmen bir türlü istedikleri verimi alamadılar.1 ay önce hayvanlara aşı yaptırmak üzere veteriner hekimin köye gelmesiyle büyük vurgun ortaya çıktı.
Yapılan kontrol sonunda hayvanların süt ineği olmadığı ve Uruguay’dan 120 gün sonunda kesim yapılmak üzere ithal edilmiş hayvan olduğu ortaya çıktı.

Bu karar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da rapor edildi. Bunun üzerine bu hayvanlara kesim kararı alındı.

Bugün tanesi 2.500 TL civarında olan hayvanlar için köylünün 9250 TL ödediği, ilk belirlemelere göre 300 hayvanın bu fiyattan köylüye verildiği ortaya çıktı.
Ramis Topal skandalı Meclis’e taşıdı
Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyle büyük bir vurgun yapılırken. Amasya Milletvekili Ramis Topal büyük vurgunu tüm belgeleriyle ortaya koydu ve konuyu Meclis’e taşıdı.

Orman ve Köyişleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması amacıyla Meclis’e soru önergesi veren Topal, “ Sayın Orman ve Su İşleri Bakanını derhal göreve davet ediyorum. Ocaklarını söndürdüğü köylüleri ne hale soktuğunu gelip bir görsün. Bakanlık mağdur olan köylülerimizin zararlarını hızlı bir şekilde tazmin etmeli ve sorumlular hakkında derhal soruşturma Başlatmalıdırlar” dedi.

İŞTİ CHP'Lİ TOPAL'IN SORU ÖNERGESİ:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA;


Aşağıdaki Sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Yaklaşık 1 yıl önce Amasya’da Bakanlığınız bünyesinde bulunan Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü, Süt Sığırcılığı Ferdi Kredi Uygulamaları adı altında yapılan projeyi 3. Şahıslara ihale ederek köylülere süt hayvancılığı yapmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl taksitli hayvan vermiştir.
Bu projeden birçok köylümüz yararlanmış, kendilerine gelir sağlayacak umuduyla bu proje kapsamında 2’şer adet ve sözleşme bedeli olan 18.500 TL imzalanarak hayvanlar köylülerce teslim alınmıştır.

Yaklaşık 1 ay öncesinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan veteriner kontrolünde verilen bu hayvanların 120 günün sonunda kesilmek üzere ithal edilmiş hayvan olduğu anlaşılmıştır. Bunun üzerine bu hayvanlara kesim kararı alınmıştır. Bu hayvanların tanesinin piyasa değeri 2500 TL civarında olduğu düşünülürse köylülerin en az 13.500 TL zarar ettiği anlaşılmaktadır.
Bu bağlamda;

1. Bu konu ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatınız mı?

2. Mağdur olan köylülerin zararlarını nasıl, ne şekilde ve ne zaman tazmin edeceksiniz?

3. İhaleyi alan şirket hakkında herhangi bir yaptırım uyguladınız mı?

4. Hayvan bedelleri yaklaşık 5.000 TL civarında iken neden sözleşmelere 18.500 TL yazılmıştır?

5. Sözleşmelerden proje bedeli olarak 1.500 TL alındığı doğru mudur?

6. Hayvan ithali yaptırarak Bakanlığınızın kendi görev sınırlarını aştığını düşünüyor musunuz?

Ramis TOPAL
AMASYA Milletvekili"

Ekleme Tarihi
26.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bakanlık eliyle büyük vurgun, hayvancılık, gıda, tarım
Link: Bakanlık eliyle büyük vurgun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız