Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
üzüm 

Bağbozumu başladı: Eylül üzüm demekmiş


ANKARA Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi geleneksel “bağ bozumu” etkinliği gerçekleştirildi.
 
AÜ Ziraat Fakültesi Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama İşletmesi'nde düzenlenen etkinliğe, AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu ve öğrenciler katıldı.
Burada konuşan Prof. Dr. İbiş, insanlık tarihi boyunca var olan üzümün bereket, şenlik, kültür sosyalleşme, ürün anlamına geldiğini bildirdi. Toplam 175 dekarlık işletme alanında eğitim, araştırma ve uygulama yapıldığını anlatan Prof. Dr. İbiş, sektörle daha çok buluşup deneyimleri sektöre ve halka aktarmak gerektiğini söyledi.

Toprakla olan hukuk

Ziraat Fakültesi Dekanı Çolak ise Anadolu kültüründe dalından meyve yemenin çok özel bir yeri olduğunu belirterek, bunun toprakla olan hukuku gösterdiğini söyledi.
“Eylül” sözcüğünün Süryanice üzüm anlamına gelen “aylül” sözcüğünden türediğini ifade eden Çolak, eylül ayının bağ bozumu ayı olduğunu, ismini de üzümden aldığını söyledi.
Bağcılığın Anadolu'da binlerce yıldır yapıldığını belirten Çolak, “Bağ bozumu kendine has ritüelleri olan bir gelenektir. Biz de bu ritüellerden bazılarını gerçekleştireceğiz. Üzümleri asmadan bağ makasıyla keseceğiz. Üzümler beton tankın içinde ezilecek sonra bu üzüm suyu alınıp bağ ateşinde ısıtılacak, pekmez kaynatılacak” dedi.
Konuşmaların ardından konuklar tarafından bağ bozumu gerçekleştirildi. Üzümler asmadan bağ makasıyla kesilerek, ezildi. Elde edilen üzüm suyu yakılan bağ ateşinde kaynatıldı ve pekmez yapıldı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Bağbozumu başladı, Eylül üzüm demekmiş
Link: Bağbozumu başladı: Eylül üzüm demekmiş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız