Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Makarnacılar kış mevsimine % 25 zam sinyali ile giriyor

Toplam 1 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan makarna sektörü buğday fiyatlarındaki artış nedeniyle kışa zam sinyali ile giriyor.


İSTANBUL - Soğuk hava koşulları nedeniyle bu sezon hasatta 1 milyon tona yakın kayıp veren buğday, fiyatlarındaki artışın makarna fiyatlarını artırabileceği belirtiliyor. Mayıs ayına kadar sektörün kritik bir durumda olduğunu anlatan Selva Gıda Genel Müdürü Mehmet Karakuş, halen ton başına 750 TL civarındaki buğday fiyatlarının 850 TL’ye çıkması durumunda fiyatların yüzde 25 artabileceği uyarısını yaptı.

Geçtiğimiz yıl 3.5 milyon tona ulaşan makarnalık buğday hasadının bu yıl 1 milyon kayıp verdiğini anlatan Karakuş, dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı ile sektördeki gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Karakuş, iç pazar dışında ABD ve Rusya’daki rekolte kayıplarının da global piyasayı ciddi şekilde etkilediğine işaret etti. Buğday fiyatlarının daha da artması durumunda makarna fiyatlarında artışa gidilebileceğini söyleyen Akkuş, “Fiyatların 800-850 TL’ye çıkması durumunda yüzde 20’lik bir maliyet artışı yaratıyor. Bu da fiyatlarda yüzde 25’lik bir zamma neden olabilir. Ancak burada kesin konuşmak için henüz çok erken” diye konuştu.

Amerika’nın kapılarını zorluyor

Açıklamalarında Selva ile ilgili de bilgi veren Karakuş, 2011’i bir yatırım yılı olarak geçirdiklerini anlattı. Geçtiğimiz yıl üretim kapasitesini yüzde 75 arttırdıklarını kaydeden Karakuş, bu yatırım ile ihracata odaklanacaklarını belirtti. Halen başta Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere 80 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Karakuş, yeni hedeflerinin ise Amerika olduğunu iletti. Karakuş, özellikle fuar çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurgulayarak, “Amerika ve Kanada pazarını yakından takip ediyoruz. Buradaki fuarlara katılıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Meksika ve Kanada’da katıldığımız fuarda bağlantı sağladık ve başlangıç aşamasında ürün satışı gerçekleştirdik” bilgilerini verdi.

Karakuş, kapasite artışının ihracata dönük bir yatırım olduğunu, toplamda ise bu yıl yüzde 30’luk bir büyüme hedeflediklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl 89 milyon TL’lik ciro elde ettiklerini söyleyen Akkkuş, bu rakamı bu yıl 100 milyon TL’ye çıkarmak istediklerini ifade etti. Karakuş, İç piyasada ise yüzde 5.5’lik pay ile sektörün 3’üncü büyük firması olduklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Makarnacılar kış mevsimine yüzde 25 zam sinyali ile giriyor, makarna, zam, yüzde 25, gıda
Link: Makarnacılar kış mevsimine % 25 zam sinyali ile giriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız