Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Erzincan 

Erzincan'da Elma Hasadı Başladı

ERZİNCAN (İHA) - Meyvecilik sektöründe büyük aşamalar kaydederek kalite ve verim noktasında büyük artış yakalayan Erzincan’da sözleşmeli meyvecilik devri başlamasının ardından Erzincan’da üretilen elmalar bebek maması olarak dünya bebeklerine armağan ediliyor.


Erzincan’da üretilen elmalar Tunay Gıda tarafından konsantreye dönüştürülüyor ve Ülker Hero baby firması tarafından bebek maması olarak dünya bebeklerinin beğenisine sunuluyor.

Erzincan Merkeze bağlı Çağlayan beldesinde üretilen elmalarda hasat bugün yapılan törenle başlatıldı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ülker Hero Baby ve Tunay Gıda işbirliği ile Çağlayan beldesinde düzenlenen Elma Entegre Üretim Bahçe Günü ve Hasat Bayramı törenine Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çağlayan Belediye Başkanı Çetin Çay, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Hüsrev Öz, bazı protokol üyeleri, Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu ve meyve üreticileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada, “İlimizde bulunan meyve suyu konsantre fabrikasının yanı sıra ülkemizin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren meyve suyu fabrikalarının Erzincan pazarına girmesi de son yıllarda sanayiye yönelik meyvecilik sektörünün de gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Günümüzde Güvenli gıda temini dünya uluslarının en önemli konusu haline gelmiştir. Bu nedenle de Entegre Mücadele çalışmaları Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları gibi uygulamalar büyük önem kazanmıştır. Hastalık ve zararlıların oluşum zamanları ve risk şiddeti, Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri sayesinde kolaylıkla tespit edilmekte ve ilaç uygulamaları zamanında ve çok daha etkili olarak yapılabilmektedir. Meyvecilik sektöründe büyük aşamalar kaydederek kalite ve verim noktasında büyük artış yakalayan ilimizde, sözleşmeli üretim yapan üreticilerimize ait bahçelerde üretilen elmalar Ülker Hero Baby firması tarafından üretilen bebek mamalarında kullanılacaktır. Bakanlığımızca ve dünya gıda firmalarınca büyük önem verilen İyi Tarım Uygulamalarının bir örneği olan bu çalışmalar, önümüzdeki yıllarda bu üretimlerin sertifikalandırılmasıyla iyi tarım uygulamalarına resmen başlanacaktır. Bu da Erzincan için meyvecilik sektörü açısından çok büyük bir adım olacaktır” diye konuştu.
 
Hasat bayramında ilk olarak elma üreticileri adına söz alan ve açılış konuşmasını yapan elma üreticisi Ahmet Kayser, Entegre elma yetiştiriciliğinin Erzincan’da sanayi meyveciliğinin önünü açacağını söyleyerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne ve Tunay Gıda ile Ülker Hero Baby firmalarına teşekkür etti. Daha sonra konuşan Tunay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu, Erzincan’da kurdukları meyve konsantre tesisi ile Erzincan’da sanayi meyveciliği dönemini başlattıklarını söyledi. Ülker Hero Baby firmasının bebek mamalarının imalatında kullanılan meyveleri Erzincan’dan aldığını vurgulayan Kırtıloğlu önümüzdeki yıllarda Dünya çapındaki bu firmanın elmanın yanı sıra armut ve şeftaliyi de Erzincan’dan tedarik edeceği müjdesini verdi. Üç yıldır uygulanan entegre elma yetiştiriciliği projesinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini söyleyen Kırtıloğlu, 2012 yılında 23 bahçe sahibi ile sözleşme yaparak Erzincan’dan 500 ton elma aldıklarını söyledi. Kırtıloğlu, günümüzün en büyük ihtiyaçlarından birinin güvenli gıda temini olduğunu kaydederek, entegre mücadelede kimyasal ilaç kullanımının çok düşük tutulduğunu ve kalıntı miktarının sıfır seviyesinde olduğunu söyledi.

Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin kendine özgü değerlere sahip bir ili olan Erzincan gerek toprak gerekse iklim yapısı bakımından bölgede tarımın beşiği durumundadır. Erzincan sahip olduğu üstünlüklerle tarım alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler için son derece cazip bir bölgedir. Tarımın her alanında sebzecilikten-meyveciliğe, arıcılıktan-su ürünlerine, hayvancılığın her çeşidine kadar sınırsız imkanlarla dolu olan Erzincan, son yıllarda yapılan yatırımlarla tarımdaki gelişmişlik çıtasını her gün yükseltmektedir. Erzincan’da tarım giderek gelişmekte ve her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de Erzincan’ın yıldızı giderek parlamaktadır. Tarım İl Müdürlüğümüz bu alanda ürettiği projelerle tarımın geleceğini belirlemekte, Erzincan Valiliği ve İl Özel İdaresi olarak bizler de kaynaklarımızı tarımın, çiftçinin hizmetine sunmaktayız. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Erzincan’ın bu alanda yakalayacağı noktanın, birçok bölgeye örnek teşkil edeceği konusunda oldukça umutluyuz.. Erzincan’ın ve Erzincan çiftçisinin kazanması için daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Bizler bugün burada modern bir bahçede kaliteli üretim ve hasatın yanı sıra entegre mücadele yöntemiyle üretilmiş elmaların hasadını gerçekleştireceğiz. Ancak önümüzdeki yıllarda üretici sayısını ve üretim miktarını artırmak en büyük hedefimiz olacak. Temenni ediyoruz ki; böyle üretim işletmelerinin sayıları yüzlerce hatta binlerce olsun. Erzincan’da tarımsal üretimin her konusunda katkı sağlayan kurumlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ediyor, bol ve kazançlı bir hasat dönemi diliyorum” diye konuştu.

Bahçe gününde daha sonra entegre elma yetiştiriciliği yapan çiftçilere sertifika verildi. Sertifika töreninin ardından entegre elma bahçesinde ilk hasat Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ve davetliler tarafından gerçekleştirildi.

Ekleme Tarihi
29.09.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Erzincan, Elma, Hasadı Başladı
Link: Erzincan'da Elma Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız