Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hububat ekimi ekim sonlarına doğru yapılmalı

YOZGAT (CİHAN) - Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçileri uyararak, hububat ekiminin ekim ayının sonlarına doğru yapılması gerektiğini söyledi.


Başkan Açıkgöz, yaptığı açıklamada, Yozgat’ta ekilebilir arazilerin sulu tarımdan daha fazla kıraç, yani susuz tarım yapıldığını, bunun da çiftçileri mecburen hububat ekimine yönelttiğini kaydetti. Açıkgöz, "Yozgat il genelinde tarım, hububat ağırlıklı, yani buğday ve arpa ekimi daha yaygındır. Şu sıralar çiftçilerimiz tarlasını hububat ekimi için hazır hale getirmeye çalışmaktadır. Bir yandan tarlasını pullukla, kazayağıyla sürerken diğer yandan diz kara ve tapanla düzleyerek ekime elverişli olması için hazırlamaktadır. Bazı yerlerde ise çiftçilerimiz hububat ekimine de başlamıştır. Bölgemizde ekim aylarında yağışların geç başlaması nedeniyle çiftçilerimizden hububat ekimlerini en az ekim ayının 20’sinden sonra yapmalarını istiyoruz." dedi.

Çiftçilerin, ekim için acele etmemeleri gerektiğini belirten Başkan Açıkgöz, "Hububatı ne kadar geç ekersek o kadar iyi olur. Çünkü ekim yapacağımız tohumluklar bu yılın ürünü, yani yeni ürün olduğu için toprağa atıldığı zaman yağmur geç yağarsa tohumun kalitesini düşürüyor. Fakat geç ekildiği takdirde yağışların da başlamasıyla tohum özelliğini, kalitesini bozmadan oluşmaya başlayacaktır. Sulu arazilerde çiftçilerin yağışları beklemesine gerek yok. Bunu iyi hesaplamak gerekir." diye konuştu.

Sertifikalı tohum kullanımının, üründe kaliteyi ve verimi artırdığını söyleyen Başkan Açıkgöz, şöyle devam etti: "Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 10-20 artış olduğu gibi elde edilen ürün de daha kalitelidir. Çiftçimiz, elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir. Sertifikalı hububat tohumluğu kullanan çiftçilerimize devletimiz destek veriyor. Çiftçimize ekim için kullandığı tohumluğun yarı fiyatını ödemiş oluyor. Bölgemizde hububat ekimi bazı yerlerde bu ayın sonuna doğru başlayıp, ekim ve kasım aylarına kadar devam etmektedir. Ayrıca, toprak tahlilini yaptırmaları ve buna göre gübre atmaları, üründe kalite ve yüksek verim alınabilmesini sağlayacaktır.”

Ekleme Tarihi
01.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Hububat ekimi ekim sonlarına doğru yapılmalı
Link: Hububat ekimi ekim sonlarına doğru yapılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız