Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Büyükşehir 

Büyükşehir'den Çiftçiye Can Suyu

Tahtalı Havzası'ndaki organik tarım çalışmaları kapsamında üreticilere 'ücretsiz toprak analizi' yapan ve çiftçiyi analiz raporlarına göre yönlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu analizlerini yapabilmek için şimdi de 'Toprak ve Yaprak Analizi Laboratuvarı' kurdu.


Uyguladığı tarım projeleriyle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), şimdi de 'Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı'nı hizmete aldı. Piyasada 40 ile 200 TL arasında değişen analizleri İzmir Büyükşehir Belediyesi yıl sonuna kadar 'ücretsiz' yapacak. Üreticiler, diğer laboratuvarlara toprak numunesini kendisi götürmek zorunda kalırken, büyükşehir ekipleri numuneyi bizzat yerinde alacak.

Buca'daki laboratuvarın açılış töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, "Uzun yıllardır tarımı küçümseme gibi bir süreç yaşandı. Bu süreç bizi, kendi kendine yetemeyen, besleyemeyen ülke konumuna getirdi. Bunun farkına varıldığında toparlanmaya başladık. Ama sektörü o kadar çok ihmal etmişiz ki, şu anda hem merkezi hükümet hem de çiftçi bir arayış içinde. Acilen tarımda kalkınmak için makro strateji planı yapılmalı" dedi.

Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde tarımın verimliliğini artırmak, organik tarımı yaygınlaştırmak, arazi yollarını asfaltlamak, yerli üreticiyle sözleşmeli üretim yapmak gibi pek çok projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Tahtalı'da havzayı korumak amacıyla, uzun yıllardır çiftçilere kısıtlamalar koyuyoruz, bundan dolayı da vatandaşlarımız ciddi sıkıntılar çekiyor. Biz de Devlet Su İşleri'nden (DSİ) bir talepte bulunduk; 'Damla sulama şebekesi yapıp Havza'yı sulayalım' dedik. Bu amaçla ön çalışma da yaptık. Bu sayede Menderes ovasında çiftçilik yapan vatandaşlarımıza borcumuzu ödeyelim istedik. Geliştirdiğimiz proje sayesinde havza tabanından daha az su çekileceğinden damla sulama ile eski sistem sulama arasında yüzde 35 fark olacak. Yani barajı yüzde 35 daha tasarruflu kullanmış olacağız. Bu 100 milyon metreküp su demek. Bunu DSİ'yi anlattık, yazdık, çizdik ama 'Tarımsal sulama belediyenin işi değil' diye sıcak bakılmadı. Çalışmalarımız yine devam ediyor. Eğer izin çıkarsa hemen uygulama projelerini yapacağız ve İZSU tarafından hayata geçirilecek örnek bir modeli uygulamaya alacağız".

İzmir'in tarımsal sulama konusunda kan kaybettiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetler DSİ kanalıyla, Türkiye'nin hemen hemen her yerinde çeşitli kanallar, kanaletler, sulama yatırımları yaptı. DSİ pay toplayamamaktan, elektrik parası ödeyememekten dolayı havzaları ikiye ayırıp sulama birlikleri kurdu. Ama bugün Türkiye genelinde neredeyse bütün birlikler borçlu durumda" dedi. Başkan Kocaoğlu, DSİ tarafından yapılan yatırımların uzun süredir "atıl" olduğunu da vurgulayarak, "Bütün yetkililere seslenmek istiyorum. Burada ülkemizin milli serveti yatıyor. Bir an evvel bu yatırımların, kanalların, kanaletlerin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor."

Başkan Kocaoğlu, yaklaşık bir yıl sonra yerel seçimlerin yapılacağını bildiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Yerel seçimi sürecini erkene seçmek gibi bir çaba görüyorum. Bunu yapmak yerel yönetimlerin çalışmasında olumsuz etki yaratabilir. Bundan dolayı, seçim süreci başlayıncaya kadar eğer bıçak kemiğe dayanmazsa, tartışılan konularda pasif kalmayı, cevap vermemeyi ve işimize bakmayı yeğleyeceğiz. Belediyenin ve benim politikam budur. seçim sürecine girince zaten herkes kucağındaki taşları dökecek. O zamana kadar kent için, İzmir için, İzmirli hemşehrilerimiz için çalışmanın daha değerli olduğunu inanıyorum" dedi.

Tbmm gündeminde olan 'Bütünşehir Yasası'na da değinen Başkan Kocaoğlu, "Geçtiğimiz dönem bize bağlanan 10 ilçenin ihtiyaçlarını büyük ölçüde tamamladık. Yeni bağlanacak yerlerin da ova yolu, içme suyu ve kanalizasyon gibi çalışmalarını kısa sürede planlayıp gerçekleştirebileceğiz" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Buca'da kurduğu Toprak ve Yaprak Analizi Laboratuvarı'nda piyasada 40 ile 200 TL arasında değişen analizleri büyükşehir belediyesi yıl sonuna kadar ücretsiz yapacak. Üreticiler, diğer laboratuvarlara toprak numunesini kendisi götürmek zorunda kalırken, büyükşehir ekipleri numuneyi bizzat yerinde alacak. Kırsal kesimde yaşayan, topraklarını analiz ettirmekte güçlük çeken ve kente ulaştırmada zorluk yaşayıp ekonomik nedenlerden ötürü analiz yaptıramayan üreticilerin tahlilleri için toprak örnekleri yerinde teslim alınıp sonuç ve önerileri ile birlikte kendilerine teslim edilecek.

Analiz sonucunda toprağa ihtiyacı olan gübreyi uygun ve yeterli miktarda, doğru zamanda verilmesi ile toprağın yapısında istenilmeyen bozulmalara engel olunacak. Toprak ve yaprak analiz laboratuvarı ile tarımsal üretim sahalarında toprak korunacak, su kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçilecek ve çevre kirliliği önlenecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri çiftçi kayıt sistemi(ÇKS) kayıt belgesi veya Ziraat Odaları tarafından düzenlenen Çiftçi belgesi ile birlikte arazilerini kendilerinin olduğunu gösterir belge veya kullanım hakkı olduklarını gösterir belgeler ile başvuran üreticiler analizlerini yaptırabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Toprak ve Yaprak Analiz Laboravatuvarı Türkiye'nin belediye öz kaynakları ile faaliyete geçen ilk ve tek laboratuvarı olma özelliğine sahip.

İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış töreninin ardından basın mensuplarının ulaşım zammı konusundaki sorularına ilişkin açıklama yaptı. Başkan Kocaoğlu açıklamasında, "Her gün enerjiye zam geliyor. Biliyorsunuz yine büyük bir zam yapıldı. Bu da maliyetlerimizi büyük ölçüde artırdı. Biz mümkün olduğunca az ölçüde bir fiyat ayarlaması için çalışıyoruz. Zaten bu çalışmanın Büyükşehir Meclisi'nden geçerek onaylanması da gerekiyor. Zam oranı ve zamanı henüz belli değil. Maliyetlere ve artışlara bakıyoruz" dedi.

Başkan Kocaoğlu, İzmir'de uygulanan 'Toplu ulaşımda 90 dakika' sisteminin her koşulda devam edeceğini de vurguladı.(İHA)

Ekleme Tarihi
03.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Büyükşehir, Çiftçiye Can Suyu, izmir, çiftçi, tarım, ziraat,
Link: Büyükşehir'den Çiftçiye Can Suyu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız