Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pamuk üreticisinin sıkıntıları

ATB Başkanı Kuseyri: -''Gübre, enerji ve mazota yapılan zamlar, su sıkıntısı ve ürünün para etmemesi nedeniyle çiftçiler pamuk ekiminden vazgeçmeye başladı''


HATAY (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, gübre, enerji ve mazota yapılan zamlar, su sıkıntısı ve ürünün para etmemesi nedeniyle çiftçilerin pamuk ekiminden vazgeçmeye başladığını belirtti.

Kuseyri, yaptığı yazılı açıklamada, bereketli toprakları nedeniyle şiirlere, şarkılara konu olan Amik Ovası'nda tarımın her geçen gün daha kötüye gittiğini kaydetti.

Önceki yıllarda Amik Ovası'nın beyaz altın olarak bilinen pamukla dolu olduğunu ifade eden Kuseyri, açıklamasında şunları belirtti:

''Bundan 10 yıl önce pamuk diyarı denildiğinde Amik Ovası akla ilk gelen yerler arasındaydı. Yaz aylarında verimli ova toprakları, üreticilerin alın teriyle ektiği pamukla dolu olurdu. Ovada beyazın dışında bir görüntü gözümüze çarpmazdı. Ancak şimdi ova kapkara, çiftçi kan ağlıyor. Gübre, enerji ve mazota yapılan zamlar, su sıkıntısı ve ürünün para etmemesi nedeniyle çiftçiler pamuk ekiminden vazgeçmeye başladı. Piyasadaki pamuk fiyatları,çiftçiyi sıkıntıya sokuyor. Pamuk üreticisi, yıllardır pamuğu aynı fiyatlardan satmak zorunda kalıyor ve emeğinin karşılığını alamıyor.''

Kuseyri, acil önlem alınmaması durumunda Amik Ovası'nda pamuk ekiminin tamamen bitebileceğini savundu.

Pamuk üretimine önemli ölçüde destekleme primi verildiğini, ancak bunun girdi maliyetlerini karşılayarak üretimi karlı hale getirme ve teşvik etme yönlerinden rakip ülkelere göre yetersiz kaldığını savunan Kuseyri, bu fiyatların arttırılması gerektiğini bildirdi.

Her geçen yıl pamuk ekim alanlarının daha da azaldığını, Türkiye'nin pamuk ihraç eden ülke konumundan ithal eden ülkeye dönüştüğünü vurgulayan Kuseyri, Türk pamuk üretiminin dünya pamuğuyla rekabet gücünün kalmadığını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
03.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pamuk, üretici, tarım, ziraat,
Link: Pamuk üreticisinin sıkıntıları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız