Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kastamonu'da pancar alım kampanyası başladı

Vali Bektaş: -''Pancar ekiminde bu sene yüzde 30'lara varan bir düşüş yaşandı'' -Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü Bahtiyar: -''Bu yıl 165 bin ton pancar işlenmesi planlanmaktadır''


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Şeker Fabrikası'nın 2012-2013 dönemi pancar alım kampanyası, düzenlenen törenle başladı.

Kastamonu Şeker Fabrikasında gerçekleştirilen törene, Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, Şeker Fabrikası Müdürü Orhan Bahtiyar ve davetliler katıldı.

Vali Erdoğan Bektaş, törende yaptığı konuşmada, şekerin Türkiye'nin önemli sektörlerden birisi olduğunu belirterek, ilde bulunan şeker fabrikasının da Kastamonu halkına katkı verdiğini söyledi.

Bektaş, şeker fabrikalarının kuruldukları yerlerin gelişimlerine katkıda bulunduğunun ifade ederek, ''Fabrikalarımız, bulunduğu yörelere çok ciddi bir şekilde katkı sağlamışlardır. Hem ekonomik hem de kültürel açıdan önemli olmuştur'' dedi.

Fabrikanın kurulduğu günden bu yana, üretim teknikleri ve pazar anlamında değişimler yaşandığını aktaran Bektaş, şöyle konuştu:

''Ülkemizde bir takım gelişmeler oldu, özelleştirme sürecine girildi. Burada da bir özelleştirme macerası yaşandı. Bildiğim kadarıyla iki ihale oldu. ilki yargıdan dönmüştü. İkincisinin hukuki bir sorunu olmaması, nispeten düzgün rakamlara da gitmesine rağmen, şekerin önemi ve vatandaşın hayatındaki katkısı dikkate alınarak, Başbakanımızca son ihale onaylanmadı. Üzerinden epeyce de bir süre geçti. Hükümetimizin, devletimizin bu konuda bir ikinci yolu düşündüğünü sanıyorum. Sanki bu özelleştirme işinin bu aşamada, bir süre gündeme gelmeyecekmiş gibi bir izlenimim var.''

Bektaş, fabrikaların rantabl çalışmadığı için özelleştirildiğini vurgulayarak, rantabl çalışmayan bir fabrikayı suni desteklerle ayakta tutmanın mümkün olmadığını söyledi.

Hükümetin, şeker fabrikası konusundaki tavrının Kastamonu'ya bir fırsat verdiğini savunan Bektaş, şunları kaydetti:

''Siz bu fabrikayı rantabl, karlı hale getirebilirseniz, eğer buranın yükü devletin, hükümetin, milletin sırtına binmeyecekse, bizde bu yolda devam ederiz' deniliyor. Pancar ekiminde bu sene yüzde 30'lara varan bir düşüş yaşandı. Biz serbest piyasa ekonomisi uyguluyoruz. Serbest piyasa ekonomisinde kuralları ben ya da siz koymuyorsunuz, pazar koyuyor. Bu kurallara ne kadar uyabilirsek, kuralların gereğini ne kadar yerine getirebilirsek, o kadar yaşatırız. Kimse onu kapatalım demez. Özelleştirilse de kapatılmaz. Sahibinin A ya da B olması önemli değildir. Önemli olan pazar, ekonomi kurallarını yerine getirebilmektir.''

-''Bu sene pancarımız çeşitli nedenlerden dolayı az, buruğuz''-

Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü Orhan Bahtiyar da, şeker pancarı üretiminin geçen senelere oranla azaldığını vurgulayarak, ''Bu sene pancarımız çeşitli nedenlerden dolayı az, buruğuz. Buna rağmen bu yıl 165 bin ton pancar işlenmesi planlanmaktadır.

Köylülerimizden pancara sıcak bakmalarını, pancarı terk etmemelerini istiyoruz. Pancar, Kastamonu için fabrikamızın ayakta durması için önemlidir'' dedi.

Konuşmaların ardından Vali Bektaş, Belediye Başkan Vekili Yavuz ve Fabrika Müdürü Bahtiyar, fabrikaya ürünlerini getiren şeker pancarı üreticilerine hediyeler verdiler.

Daha sonra, protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. 

Ekleme Tarihi
04.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kastamonu, pancar alım kampanyası başladı
Link: Kastamonu'da pancar alım kampanyası başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız