Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yozgat’ta Şeker Pancarı Hasadı Sürüyor 

YOZGAT’TA ŞEKER PANCARI HASADI SÜRÜYOR

YOZGAT (İHA) - Yozgat’ta şeker pancarı hasadı sürüyor.

Türkiye´de şeker pancarının yüzde 14´ünü üreten Yozgat´ta şeker pancarı hasadı sürüyor. İl genelinde yaklaşık 1 buçuk milyon ton şeker pancarı üretimi beklenirken, ilde biri özel biri devlet olmak üzere iki şeker fabrikasının bulunması, Yozgat´ta şeker pancarı ekimini fazla olmasını etkiliyor. Şeker pancarı sökümünde bazı çiftçiler, teknolojiyi kullanarak söküm işlemini makinelerle yaparken bazıları da doğu ve güneydoğu illerinden gelen tarım işçilerini tercih ediyor. Şeker pancarı üreten çiftçiler yaptıkları çalışma ve zahmete göre fiyat olarak karşılığını alamadıklarından yakınıyor.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yozgat il genelinde çiftçilerin genellikle hububat ve şeker pancarı ektiğini belirterek, “Bu yıl çiftçimiz hububatta istediği verimi elde edemedi. Şanda aynı sıkıntı şeker pancarında da yaşanmaktadır. Şeker pancarında da hem verim düşük hem de fiyatlar çok düşük. Devlet şeker pancarının kilosunu 13,5 kuruş olarak belirledi. Pancarın kilosu en az 15 kuruş olmalı ki çiftçi zarar etmesin. Her geçen yıl şeker pancarında ekim alanı düşüyor, bu gidişle çiftçi şeker pancarı ekimini tamamen bırakacak.” dedi.

Şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler de pancar sökümünün başladığını ifade ederek, “Pancar üretimi çok zahmetli ve masraflı bir iş, sürekli ilgilenmek gerekiyor. İlgilenmekte tabi ki para ile oluyor. Üretim yapıyoruz fakat fiyat olarak karşılığını alamıyoruz. Gübreye mazota sürekli zam geliyor, bizim pancar fiyatları ise olduğu gibi kalıyor. Devletin çiftçiye biraz daha sahip çıkması gerekir.” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
05.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yozgat, Şeker Pancarı, Hasadı Sürüyor, hasat, pancar, tarım, ziraat
Link: Yozgat’ta Şeker Pancarı Hasadı Sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız