Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Bakan Eker, Akhisar 

- BAKAN EKER, AKHİSAR'DA 30 MİLYON TL'LİK İKİ TESİSİN AÇILIŞINI YAPTI
- GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHDİ EKER:
- "TÜRKİYE, AVRUPA'NIN TARIM HASILASI BAKIMINDAN BİRİNCİ BÜYÜK EKONOMİSİ HALİNE GELDİ"


MANİSA (İHA) – Manisa’nın Akhisar ilçesinde 30 milyon TL'lik iki tesisin açılışını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 9 yıl içerisinde Türkiye'de kanatlı et tüketiminin 10 kilogramdan 19 kilograma çıktığını söyledi.
 
Keskinoğlu şirketinin pastörize yumurta üretim tesisi ve soğuk hava deposundan oluşan 30 milyon TL'lik iki yatırımı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı törenle faaliyete açıldı. Tesislerde düzenlenen toplu açılış törenine Bakan Eker'in yanı sıra Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, CHP Manisa milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, işadamları ve çalışanlar katıldı. Törende konuşan Bakan Eker, Keskinoğlu Şirketler Grubu’nun beyaz et, tavukçuluk, yumurta ve hayvancılık sektörlerinde Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını dile getirdi. Türkiye'nin kanatlı hayvan sektöründe yaklaşık 4 buçuk milyar dolarlık ciroya sahip olduğunu kaydeden Eker, şunları söyledi:
"Kanatlı sektörü 2 milyon civarındada kişinin geçimini temin ettiği bir sektör. Özellikle tarımsal üretimi çok kısa bir şekilde nitelikli ürüne dönüştüğü bir sektör. Hem ucuz olması hem tüketim kolaylığı açısından hem de kıymetli bir protein olması açısından çok önemli. Hayvancılık sektöründe hızla ilerleyen bir sektör. Bizim uyguladığımız politikalarla Türkiye’de kanatlı etin üretimi yaklaşık 700 bin tondan bugün 1 milyon 600 bin tona ulaşmış durumda. Yüzde 120'lik bir artış söz konusu bu son 9 yıl içerisinde. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında kanatlı et üretiminin 2 milyon 750 bin tona ulaşmasını planlıyoruz. Buna paralel olarak içerideki tüketim de arttı. Kişi başı tüketim 10 kilogramdan yaklaşık 19 kilograma çıktı. Kanatlı sektörünün diğer önemli ürünü yumurta üretimidir. Yumurta üretiminde de yine önemli gelişmeler var. Bugün yaklaşık 13 milyara ulaşmış durumda ve önümüzdeki süreç içerisinde de daha ileri noktaya gelmesi için çalışıyoruz. 2009 FAO rakamlarına göre yumurta üretiminde Türkiye, dünyada 11. sırada. Aslında bizim bugünkü rakamlara göre hesaplarımızda şuanda daha iyi bir durumdayız. Bundan 9 sene önce kanatlı et ve sakatat ihracatımız 20 bin ton civarındaydı, bugün 247 bin ton. 11 kattan daha fazla artış demek."

"62 MİLYAR DOLARLIK TARIM HASILASI ELDE EDİYORUZ"
 
Bundan 9 sene önce Türkiye'nin yaklaşık 24 milyon hektar arazide tarım yaptığını anlatan Eker, "7 milyon civarında insan bu arazileri işliyordu. 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu. Tarım ekonomisinin hacmi buydu. Bununla Türkiye, Avrupa'nın 4. ülkesiydi, dünyanın ise 11. sırasını işgal ediyordu. Bugün yine 24 milyon hektar arazide Türkiye'nin çiftçisi işlem yapıyor ama bugünkü hasılanın karşılığı 62 milyar dolar. Aynı alandan bugün 2011 rakamlarına göre 62 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde şuanda tarım hasılası bakımından birinci büyük ekonomisi haline geldi. Niye? Üretim arttı, verimlilik arttı. Avrupa'da önümüzde olan 3 ülkeyi geçerek, birinci oldu. Dünya sıralamasında ise sadece büyük kıta ülkeleri kaldı önümüzde" diye konuştu.
Son yıllarda özellikle tavukçuluk, yumurtacılık ve zeytincilik sektöründe Akhisar'ın önder bir ilçe haline geldiğini belirten Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ise, "Manisa’mız sizin çok iyi bildiğiniz gibi ülkemizin lokomotif tarım ve sanayi illerinden bir tanesi. Akhisar’ımız da Manisa’mızın en önemli ilçelerinden bir tanesi. Burası son yıllarda özellikle tavukçuluk, yumurtacılık ve zeytincilikte önder bir ilçe konumuna gelmiştir. Buda Keskinoğlu ailesinin çok öncü bir rolü vardır. Bugün açılışı yapılacak tesislerle de tam entegrasyon anlamında büyük bir güç kazanmış olacağız. Açılışı yapılacak pastörize tesisi ile bundan sonra arkadaşlarımızın ifade ettiğine göre yumurtasın sarısı ile beyazı ayrı ayrı değerlendirme imkanına kavuşacak. Fabrikasyon tüketimi için büyük bir imkan ortaya çıkmış olacaktır. Depodaki şoklama kapasitesi ile de önemli bir avantaj elde edilecektir. Ben bunun hem Keskinoğlu ailesi adına hem de yöremizdeki tüm sektörler adına ve sektördeki diğer unsurları etkileme adına çok anlamlı sonuçları olacağına inanıyoruz. Bu yatırımların ilçemiz için ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ"
 
Törende yeni yatırımlar hakkında bilgi veren Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, “Bugün burada günlük 1 milyon adet yumurta kırma kapasitesine sahip pastörize yumurta tesisimiz, saatte 13,5 ton kapasiteli piliç eti soğuk hava depomuzun açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 15 bin metrekare kapalı alan üzerine kurduğumuz ve 30 milyon liralık yatırımla faaliyete geçirdiğimiz bu tesislerimizin devreye girmesiyle birlikte istihdam sağladığımız kişi sayısı 4 binlere ulaşmıştır. Üretim tesislerimizle tüketicilerimizin sofrasına çok daha taze ve sağlıklı besinleri ulaştırabilmeyi amaçlarken, ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlamaktayız. Bugün rahmet ve şükranla andığımız dedem İsmail Keskinoğlu tarafından yaklaşık 50 yıl önce temeli atılan şirketimiz, Türkiye’mizin en büyük 500 sanayi işletmesi sıralamasında 92’nci sıraya yükseldi. Bir Türk markası olarak, ülkemizi dünyanın 75 ülkesinde temsil etmekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, tesisler gezildi.

Ekleme Tarihi
07.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Bakan Eker, Akhisarda 30 Milyon Tl'lik İki Tesisin Açılışını Yaptı,keskinoğlu
Link: Bakan Eker, Akhisar'da 30 Milyon Tl'lik İki Tesisin Açılışını Yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız