Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Patates Üreticilerinin Sorunları İçin Ortak Akıl Toplantısı Düzenlendi 

PATATES ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI İÇİN ORTAK AKIL TOPLANTISI DÜZENLENDİ



NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir’de patates üreticilerinin sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla AK Parti Milletvekilleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey bürokratları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile Ortak Akıl Toplantısı düzenlendi.
 
Kapadokya Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıya Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Ferat Şelli, Bitki Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Tuncer Gök, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, üretici birliklerinin temsilcileri, ziraat odaları yöneticileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Abdurrahman Savaş, Nevşehir’in Niğde ile birlikte Türkiye’nin yıllık patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığını belirterek son dönemde patates üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılardan dolayı üretimde düşüşler yaşandığını ifade etti. Patates üreticilerinin sorunlarına uzun vadede çözümler üretilebilmesi için bu toplantının oldukça faydalı olacağına inandığını kaydeden Vali Savaş, bakanlığın üreticilerin sorunlarının çözümü için yaptığı çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade etti.
‘NEVŞEHİR ÇİFTÇİSİNE SON 10 YILDA 500 MİLYON TL DESTEK’
 
, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Ferat Şelli ise, AK Parti Nevşehir Milletvekillerinin sürekli olarak bakanlık nezdinde ve TBMM çatısı altında üreticilerin sorunlarının çözümü için gayret gösterdiklerini belirterek, “Nevşehir milletvekillerimiz son dönemde patatesle yatıp patatesle kalkıyorlar” diye konuştu. AK Parti Nevşehir Milletvekillerinin geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını aktardığını ve böyle bir toplantı talep ettiklerini söyleyen Şelli: “Bu toplantıya patates ile ilgili tüm kuruluşlardan temsilciler katılıyor. Burada patates üreticilerinin sorunlarını tespit edeceğiz ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üreteceğiz. Daha sonra hazırlayacağımız raporu Sayın Bakanımıza sunarak hayata geçireceğiz.” dedi.
Nevşehir’de 352 bin hektar alanda 24 bin kayıtlı çiftçi bulunduğunu ve bu çiftçilere 2012 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 40 Milyon TL destek sağlandığını vurgulayan Müsteşar Vekili Ferat Şelli, son 10 yılda Nevşehir çiftçisine sağlanan destek miktarını ise 500 Milyon TL olarak açıkladı.
 
‘PATATES ÜRETİCİLERİ İÇİN KALICI ÇÖZÜMLER ARANIYOR’
 
AK Parti Nevşehir Milletvekili Ahmet Erdal Feralan da, patatesin Nevşehir için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son yıllarda tüm ülke genelinde üreticilere ciddi destekler sağlamasına karşın çiftçiler mutlu değil. Ortada bir sorun var ve biz bu sorunu çözmek istiyoruz. İnanın üreticilerimizin sorunlarını çözmek için büyük gayret gösteriyoruz. Bu konuda sayın bakanımız ve başbakanımız ile de görüştük. Bu toplantı bu anlamda çok faydalı olacak. Burada üretimden ihracata kadar patatesle ilgili bir çok temsilci var. Herkes burada eteğindeki taşları dökecek ve sorunlar için kalıcı çözümler üreteceğiz. Biz milletvekilleri olarak bu toplantıdan çıkacak sonuçlara göre mecliste her türlü çalışmayı yapmaya hazırız.” dedi.
AK Parti Milletvekili Murat Göktürk ise, patatesin Nevşehir’in bir markası olduğunu ancak son yıllarda ortaya çıkan hastalık ve üreticilerin yaşadıkları sorunlar nedeniyle bu markanın zarar gördüğünü söyledi. Göktürk, Nevşehirli üreticilerin yeniden eski güzel günlerine dönebilmeleri için seferber olduklarını vurguladı.
Son olarak konuşan AK Parti Milletvekili Ebubekir Gizligider’de, patates üreticilerinin sorunlarının son 2 yıldan beri değil 20 yıldır sürdüğünü belirterek, “Patates üreticileri uzun vadede hiç mutlu olmadı. Bir yıl ürünleri iyi para etse 2 yıl etmedi. Bunun yanında sürekli olarak borçlar ve faizlerle uğraştılar. Şu anda da bir sıkıntı var ve bu sıkıntıyı geçici çözümlerle ortadan kaldırmak değil bizim amacımız. Biz istiyoruz ki artık patates üreticimiz böyle sorunları bir daha yaşamasın. Bunun için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. 

Ekleme Tarihi
07.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Patates Üreticilerinin Sorunları İçin Ortak Akıl Toplantısı Düzenlendi,Nevşehir
Link: Patates Üreticilerinin Sorunları İçin Ortak Akıl Toplantısı Düzenlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız