Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Eşek sütünün litresi 100 lira

Sağlıktan, güzelliğe birçok amaçla kullanılan eşek sütünü üretmek için kurulan eşek çiftliği, üretim için mevzuat çıkarılmasını bekliyor

Kırklareli’de kurulan Türkiye’nin ilk eşek çiftliği süt üretimine hazırlanıyor. Kırklareli’de ailesinin kurucusu olduğu eşek çiftliğinin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Ufuk Usta, 2009 yılında başlanan Türkiye’nin ilk eşek çiftliği kurma projesinde sona yaklaşıldığını söyledi.
 
Türkiye’de eşek sütü üretmek ve ürünleri ortaya çıkartmayı amaçladıklarını belirten Usta, Türkiye’de ve dünyada, eşek çiftliği gereksinimi ile ilgili basılmış bir kitap, yayın veya mevzuat olamadığına dikkat çekti. Kırklareli’ne modern bir eşek çiftliği inşa ettiklerini anlatan Usta, “Yaklaşık 2,5 milyonluk bir alt yapı yatırımı yaparak çiftliğimizi kurduk. Mevzuatın çıkmasıyla yüksek standartlarda, doğru bir şekilde üretim yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Anne sütüne çok yakın

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin de eşek sütünün yurt dışında pastörize edilerek ve dondurularak üretilip tüketildiğini anlattı. Küçükçetin, düşük lipit ve yüksek laktoz içeriği nedeniyle eşek sütünün, anne sütüne en çok benzeyen süt olma niteliği taşıdığını vurgulayarak, “Yüksek besleyici değeri ve sağlığa yararlı özelliklerinin yanı sıra, sabunun bilinmediği antik çağlarda kişisel bakım amaçlı da kullanıldığı, kadınların güzelleşmek amacıyla eşek sütü banyosu yaptıkları da kayıtlarda yer almaktadır” dedi.

Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, eşek sütünün Türkiye’de henüz bazı köylerde çiğ olarak satışının yapıldığını dile getirerek, “Akdeniz’deki bazı köylerde litresinin 100 liraya kadar ulaştığını duyuyoruz.” dedi.




gundem.milliyet.com.tr

Ekleme Tarihi
08.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Eşek sütünün litresi 100 lira
Link: Eşek sütünün litresi 100 lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız