Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dolar açan kapariye talep çok, ürün yok 

Dolar açan kapariye talep çok, ürün yok

BURDUR (CİHAN)- ‘Dolar açan tomurcuklar’ olarak nitelendirilen kapari bitkisine, tedaviye yardımcı olma özelliğinden dolayı artan talebine, ürün azlığından üretici yetişemiyor. Burdur’dan 81 il ve 20 ülkeye gönderilen kapari, bu yıl mevsimin kurak geçmesinden dolayı tüketiciye ulaştırılamıyor. Üretim yapılmayan kapari doğal alanlardan toplanıyor.


Artan talebe cevap veremediğini belirten Burdurlu iş adamı Murat Muhladız, kapari dikimi için sertifikalı fidan yetiştirdiğini anlattı. Kapari alımı, üretimi, imalatı ve ihracatı yapan Muhladız, Kasım ayında kapari dikiminin başlayacağını aktardı. Halktan 15-20 ton kapari geldiğini ifade eden Muhladız, tüketiciden gelen talebin ise 100 tonu aştığını vurguladı. Kaparinin, çiftçiler için çok verimli bir bitki olduğunu anlatan Muhladız, “Fidanını biz veriyoruz. Çiftçilerimiz yetiştirsinler, ürünü biz alacağız. Kapari 3 yılda ürün vermeye başlayan bir bitki. Bir dönüme 800 fidan dikiyoruz. Beşinci yıldan itibaren 3 ila 7 ton arası ürün veriyor. Yılda 6 ay ürün alınabiliyor. Yeter ki bakımı düzenli yapılsın.” dedi.

Üniversitede yapılan araştırmada, kaparinin birçok hastalığa iyi geldiğini anlatan bir firmanın teknik danışmanlığını yapan Farmakolog Ali Tüzün de artan talebe yetişemediklerini belirtti. Ürün talebine çare bulmak için kapari fidanı yetiştirdiklerini bildiren Ali Tüzün, “Kazançlarını 10-20 kata kadar artırmak isteyen çiftçilerimize Kapari dikmelerini tavsiye ediyoruz. Alım sıkıntısı yok. Fidanları temin etmek isteyen çiftçilerimiz, firmamıza başvurabilirler.” şeklinde konuştu.

Burdur’da üretilen kaparileri incelemek için Almanya’dan gelen Gazeteci Eduard Kastner ise kapariyi kitapta okuduğunu ve merak ettiğini söyledi. Türkiye’de yetişen kaparinin diğer kaparilerden daha kaliteli olduğunu belirten Kastner, Murat Muhladız’ın aldığı kapari fidanlarını evinde yetiştireceğini aktardı. Tarlada fidan çukuru açan Kastner, uygulamalı olarak kapari fidanı dikti.


CİHAN

Ekleme Tarihi
09.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Dolar açan kapariye talep çok, ürün yok
Link: Dolar açan kapariye talep çok, ürün yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız