Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
koyun sevkiyat 

Batman'da hayvan sevkıyatında uyulması gereken kurallar açıklandı

BATMAN (CİHAN) - Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kurbanlık hayvan sevklerinde uyulması gereken kuralları açıkladı.


Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, Batman ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmelerinin salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynadığına dikkat çekti.

Kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın bulaşmasını önlemek için, hayvan yetiştiricileri, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahipleri ve kurbanlık alacak vatandaşlardan şu kurallara uyulması istendi: "İl merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, il-ilçe müdürlüğünden veteriner sağlık raporu alınması gerekmektedir. Veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce kurbanlık hayvanların sağlık kontrolü yapılarak, sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilecektir.

Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalıktan şüpheli hayvanlara 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Yönetmelikler ve Talimatların ilgili hükümlerine göre işlem yapılacaktır. Kurbanlık olarak sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanların hayatları boyunca en az bir kez PPR aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. PPR aşı uygulamaları üzerinden 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların nakillerine yeterli koruma oluşmaması nedeniyle izin verilmeyecektir.

Hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır. Kurban Bayramında kurbanlık olarak kestirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpe numaralarını en geç 7 gün içinde il-ilçe müdürlüklerine bildirmesi gerekmektedir. Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına alınmalarına izin verilmeyecektir."

Ekleme Tarihi
09.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kurbanlık sevk kuralları açıklandı, gıda tarım,
Link: Kurbanlık sevk kuralları açıklandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız