Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 küçükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığı  

Marmaris’te küçükbaşlarda hastalık: Karantina bölgesi genişleyebilir

MUĞLA (CİHAN)- Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Hisarönü başta olmak üzere birçok köyde küçükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığı görülmesi sebebiyle karantina ilan edildi.
 
4 Ekim 2012'den bu yana köylere küçükbaş ve büyükbaş hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Bütün küçükbaş hayvanlar aşılanıyor. Şimdiye kadar bin 200 doz aşı yapıldı. Sineklerden bulaşan söz konusu hastalıktan Marmaris’te yaklaşık 100 hayvan telef oldu, yüzlerce küçükbaşın da tedavi edildiği belirtildi.

Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, mavi dil hastalığına karşı Hisarönü merkez olmak üzere Orhaniye ve Yeşilbelde köylerini kapsayan 10 kilometre çaplı alanı karantinaya aldı. Çetibeli köyünden de numune alan yetkililer, karantinanın genişleyebileceğini belirtti. Havaların sıcak gitmesi, hastalığın yayılmasında etkili oluyor. Mavi dile yakalanan hayvanlarda ağız, burun ve gözde şişmeler meydana geliyor. Ağız ve burun akıntısı görülüyor. Dil şişiyor ve morarıyor. Hastalığın kuluçka dönemi ise 2 ile 4 gün arasında değişiyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne ilk vaka, 18 Eylül tarihinde geldi. Bunun üzerine veteriner hekimler, köye giderek hastalanan hayvanlardan kan örnekleri aldı. İzmir Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü'nde tahlil edilen kanlarda, mavi dil hastalığı bulgusu ortaya çıktı. Bu sonuçlar doğrultusunda 4 Ekim'den itibaren Hisarönü merkez olmak üzere Orhaniye ve Yeşilbelde köylerini kapsayan 10 kilometre çaplı alan karantinaya alındı. Karantina, hastalık tamamen bitene kadar devam edecek. Bu sürenin bir ayı aşabileceği belirtiliyor. Hastalığın, Muğla’nın birçok köyünde görüldüğü öğrenildi. Köylüler ise Kurban Bayramı'ndan önce bu hastalığın görülmesinden dolayı üzgün. Birçok hayvanını kaybedenler, yetkililerden yardım bekliyor.

İlçe Müdürlüğü veterineri Mehmet Elevli, mavi dilin küçükbaş hayvanlarda görülen bir hastalık olduğunu, sokucu sinekler vasıtasıyla bulaştığını, hayvandan hayvana veya hayvandan insana geçmediğini ifade etti. Sıcaklık ve kuraklık sebebiyle çok hızlı yayıldığını kaydeden Elevli, Kurban Bayramı’nda da karantinanın devam edeceğini vurgulayarak, pazarlarda sağlıklı görünüme sahip olmayan hiçbir hayvanın alınmamasını istedi. CİHAN

Ekleme Tarihi
10.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: küçükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığı
Link: Karantina bölgesi genişleyebilir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız